menu icon

  • De Chinese technologiegigant ByteDance pusht nog een app voor sociale media in de VS, zelfs nu TikTok, het vlaggenschip van de korte video-app TikTok, mogelijk wordt verboden in de Verenigde Staten.
  • Lemon8, een combinatie van Pinterest en Instagram, is snel populair geworden. Het was de op een na meest gedownloade lifestyle-app in de VS in de afgelopen 30 dagen.
  • „Het is zeker een interessante timing. Het lijkt erop dat ByteDance Lemon8 pusht als een potentieel alternatief voor TikTok en zeker als een alternatief voor Facebook en Instagram“, zegt Lindsay Gorman, senior fellow voor opkomende technologie bij het Duitse Marshall Fund.
  • Lemon8 gebruikt ook aanbevelingsalgoritmen die vergelijkbaar zijn met die van TikTok.

Terwijl de politieke controle op de alom populaire korte video-app TikTok in de VS en de rest van de wereld blijft toenemen, gaat Lemon8, eigendom van ByteDance, viraal.

Jakub Porzycki | Nurfoto | Getty-afbeeldingen

De Chinese technologiegigant ByteDance pusht nog een app voor sociale media in de VS, zelfs nu TikTok, het vlaggenschip van de korte video-app TikTok, mogelijk wordt verboden in de Verenigde Staten.

Hoewel het onderdeel zou kunnen zijn van een bedrijfsstrategie voor ByteDance, is een nieuw product ter vervanging van TikTok ook niet de beste oplossing, vertelden analisten aan CNBC.

„Het is zeker een interessante timing. Het lijkt erop dat ByteDance Lemon8 pusht als een potentieel alternatief voor TikTok“, zegt Lindsay Gorman, senior fellow voor opkomende technologie bij het Duitse Marshall Fund.

In maart nodigde ByteDance makers uit op zijn „nieuwe Lemon8-platform“ voordat het officieel in de VS wordt uitgerold, daarbij verwijzend naar het succes van zijn „zusterbedrijf TikTok“, aldus berichten in de media.

Lemon8, een mix van Instagram en Pinterestwerd begin 2020 voor het eerst gelanceerd in Japan. De lifestyle-app die zich richt op gezondheid, welzijn en schoonheid, heeft snel de hitlijsten in de VS beklommen

Volgens data.ai, analysebureaus, is Lemon8 693 posities gestegen om de op een na meest gedownloade lifestyle-app in de VS in de afgelopen 30 dagenwaardoor onroerendgoedmarktplaats Zillow naar de derde plaats stoot terwijl het achter Pinterest aanloopt.

Lemon8 heeft zich opgehoopt 17 miljoen downloads wereldwijd sinds de lancering, volgens Apptopia.

Je zou dit kunnen zien als de concurrentieslag van een bedrijf dat probeert uit te breiden naar verschillende consumentenmarkten en -segmenten met meer op afbeeldingen gebaseerde en langere geschreven inhoud in plaats van alleen korte video’s.

Lindsay Gorman

Senior fellow, Duits Marshallfonds

„Sommige van de algoritmen die in Lemon8 worden gebruikt, zijn vergelijkbaar met of precies hetzelfde als de aanbevelingsalgoritmen in TikTok, wat beide apps natuurlijk enorm populair zou maken omdat ze je laten zien wat je wilt zien, enzovoort.“ zei Glenn Gerstell, senior adviseur bij Centrum voor Strategische en Internationale Studies.

De populariteit van Lemon8 komt doordat Amerikaanse wetgevers overwegen of het Chinese moederbedrijf van TikTok, ByteDance, moet zijn belang in de populaire korte video-app afstoten die enorm onder de loep is genomen.

In maart Amerikaanse wetgevers vroeg TikTok-CEO Shou Zi Chew in het Congres om antwoorden te krijgen op het vermogen van TikTok om onafhankelijk van Chinese invloeden op zijn ouder te opereren. De ondervraging door het congres leek de zorgen van de wetgevers niet weg te nemen.

Analisten zoals Gorman zeggen dat het agressief promoten van Lemon8 kan worden gezien als een „concurrerende zet“ door het bedrijf, aangezien het probeert „uit te breiden naar verschillende consumentenmarkten en segmenten met meer op afbeeldingen gebaseerde en langere geschreven inhoud in plaats van alleen korte vorm“ videos.“

Lemon8 zal zich in eerste instantie richten op gebieden als mode, beauty, gezondheid en welzijn.

Gabby Jones | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

„Het is zeker een bedrijfsstrategie. [There’s] er is niets mis met het hebben van concurrerende producten over de hele wereld,“ zei Gerstell.

Maar de links van Lemon8 naar ByteDance en TikTok zullen ook onder de radar van Amerikaanse toezichthouders komen, vooral omdat de app steeds populairder wordt.

„Als Lemon8 wordt buitengesloten van de Amerikaanse markt, hebben ze nog steeds [millions of] mensen over de hele wereld die deze app zouden kunnen gebruiken“, zegt Gerstell, die zei dat Lemon8 al succes heeft gezien in Japan.

„Vanuit het oogpunt van de bedrijfsstrategie zie ik niet veel nadelen“, aldus Gerstell.

ByteDance reageerde niet op het verzoek van CNBC om commentaar.

Het kan ze een terugval bieden voor het geval er iets misgaat op TikTok, maar ik zie het in dit opzicht niet als een oplossing voor ByteDance.

Glen Gerstell

Senior adviseur, Centrum voor Strategische en Internationale Studies

Lemon8 zou ook kunnen dienen als alternatief voor makers van inhoud als TikTok ooit in de VS wordt verboden, zeiden zowel Gorman als Gerstell.

„Het feit dat we een speciale marketingpush op Lemon8 krijgen, kan een poging zijn om videomakers naar een platform te verplaatsen als TikTok wordt verboden“, zei Gorman, die ook erkende dat het „gemakkelijker gezegd dan gedaan“ is – en dat het verschuiven van 150 miljoen TikTok-gebruikers in de VS van de ene app naar de andere is geen sinecure.

Een andere app maken ter vervanging van TikTok is geen snelle oplossing voor ByteDance, aldus de analisten. Chinese apps zullen door de VS onder de loep worden genomen. aangezien de spanningen met China niet afnemen.

„Het zou hen een terugval kunnen bieden voor het geval er iets misgaat op TikTok, maar ik zie het in dit opzicht niet als een oplossing voor ByteDance“, zei Gerstell.

Naarmate Lemon8 steeds populairder wordt, spreekt het echt over de noodzaak voor Amerikaanse regelgevers om met een alomvattend raamwerk te komen om de risico’s van Chinese internet-apps te begrijpen en aan te pakken voordat ze uit de hand lopen, zei Gorman.

„Dit probleem zal zich alleen maar verspreiden. Het is een beetje zoals Russische nestpoppen, toch? Je opent TikTok en je krijgt een andere app. Je opent die app en je krijgt een andere app“, zegt Eric Noonan, CEO van cybersecurity compliance-serviceprovider CyberSheath.

„Dus we hebben echt een raamwerk nodig om hiermee om te gaan. Anders spelen we Whack-A-Mole tot het einde der tijden.“

Lees meer over technologie en crypto van CNBC Pro