ByteDance pusht gloednieuwe app die Instagram en Pinterest combineert en snel de hitlijsten beklimt

Bovenlijn

TikTok-moederbedrijf ByteDance pusht de nieuwe app Lemon8 in de VS en het VK, maar door de plotselinge populariteit vragen sommigen zich af of de hype echt is of een marketingpush om TikTok’s recente botsing met het Congres te overschaduwen.

Belangrijkste feiten

ByteDance’s nieuwe social media platform Citroen8 heeft een hoogtepunt bereikt in online gesprekken en is daarmee de nummer 1 meest gedownloade gratis lifestyle-app in de Apple App Store geworden.

De app gelanceerd in de VS en het VK in februari, na de eerste lancering in Japan in 2020 en in andere landen zoals Vietnam, Maleisië, Thailand en Singapore.

Volgens volgens Reuters is Lemon8 de poging van ByteDance om te concurreren met Xiaohongshu uit China (ook bekend als Red in andere landen zoals de VS, Canada en Australië), een app voor lifestyle-aanbevelingen en winkelen.

Gegevens firma data.ai bevestigd volgens TechCrunch stond de app vóór vorige week in geen enkele App Store-categorie, wat duidt op een recente en significante „acquisitie“ op de app door het moederbedrijf.

A rapport van De New York Times bevestigt dat influencers door Lemon8 worden betaald om op de app te posten, zolang ze de postrichtlijnen volgen, zoals het plaatsen van 10 posts in een maand met bijschriften van ten minste 150 woorden en een carrousel van tussen de drie en tien foto’s.

De #citroen8 hashtag in TikTok heeft meer dan 2,4 miljard views, met tientallen video’s van makers die de app beschrijven als een kruising tussen Pinterest en TikTok.

Niet alle TikTok-makers zijn echter op de lemon8-bandwagon, zoals TikToker Andrea Brumfield, die in een recente vraag vroeg video als het een „samenzwering“ is, heeft ze zoveel TikToks over citroen8 gezien te midden van het „TikTok-verbod dat nu in het nieuws is“.

Volgens aan databedrijf Apptopia heeft Lemon8 ongeveer 16 miljoen downloads verzameld sinds de lancering met Japan als grootste markt. De app heeft ongeveer 4,25 miljoen actieve gebruikers in de VS.

App-interface

Wanneer gebruikers zich voor het eerst aanmelden voor de app, krijgen ze de instructie om hun geboortedatum in te voeren, hun voornaamwoorden te kiezen en een gebruikersnaam te kiezen. Vervolgens moeten ze beslissen over hun interesses, waaronder schoonheid, mode, eten, reizen, wellness en huisdieren. Lemon8 lijkt op TikTok in die zin dat het zowel een „volgen“- als een „voor jou“-pagina heeft, maar daar eindigen de overeenkomsten zo ongeveer. Er verschijnt een balk met de afzonderlijke feeds van elke interesse bij het bekijken van de „voor jou“-pagina, zodat gebruikers kunnen schakelen tussen verschillende soorten makers en berichten, afhankelijk van de categorie waaronder ze vallen. Een van de meest in het oog springende kenmerken van de app is het gebruik van Canva-achtig grafisch ontwerp in de meeste berichten. Makers voegen vaak tekst toe aan afbeeldingen, ofwel om te labelen wat iets is (bijv hoog proteïnegehalte gevulde paprika) of aangeven waar een item te vinden is, zoals deze post, die gebruikers vertelt waar de maker hun interieurvondsten heeft gekocht. Deze tags gaan vaak vergezeld van gelieerde links zoals Amazon-winkelpuien en LTK. Met de app kunnen gebruikers video’s van maximaal 60 seconden plaatsen, maar de meeste gebruikers lijken TikToks gewoon opnieuw te posten, zoals fitness-influencer Georgië Daniëlsdie meer dan 300 duizend TikTok-volgers heeft.

Wat gaat er viraal op Lemon8

Nagelinspiratie, outfitdetails, voedselrecepten en trainingsroutines lijken de app te domineren. Makers plaatsen een diavoorstelling met nagelideeën voor elke categorie, zoals op de lente geïnspireerde nagels en minimalistische nagels, en voegen de naam van de gebruikte producten toe als tekst op de foto. Ze doen iets soortgelijks met modeberichten, waarbij ze benadrukken waar elk stuk van de outfit vandaan komt. Populaire berichten over eten zijn ofwel video’s van de maker die het eten maakt, of een diavoorstelling van verschillende maaltijden en het recept voor elk in het bijschrift. Trainingsroutines zijn meestal video’s die ook op TikTok worden gepost met trainingen voor specifieke lichaamsdelen, zoals ‚tips om je bilspieren te laten groeien‘ of ‚de beste training op de rug‘. Lemon8-video’s krijgen echter niet veel aandacht, aangezien de meest populaire een paar honderd likes krijgen. Creators die al een grote TikTok-aanwezigheid hebben, zijn de belangrijkste die meer dan 1.000 likes krijgen.

Citroen8Nagel inspo voor de girlies 💅🏾 | Galerij geplaatst door Destiny Dalion | Citroen8
Citroen8MOEITELOZE EN COMFORTABELE OUTFITS | Modebenodigdheden | Galerij geplaatst door Teffy Mesa | Citroen8

Raaklijn

ByteDance is actief bezig met het inhuren van in New York gevestigde samenwerkingsleiders om samen te werken met Lemon8-makers die content maken voor de verticals van lifestyle, mode, beauty en eten. Volgens naar een van de vermeldingen, hebben de leads de taak makers op te leiden, groei tot stand te brengen en gebruikersinzichten te analyseren. De drang van het bedrijf om Lemon8 in de Amerikaanse sector te laten groeien, komt op een moment dat de spanningen tussen de Amerikaanse overheid en TikTok, de andere zelfstandige app, rond bezorgdheid over de nationale veiligheid kookpunt hebben bereikt.

Sleutelachtergrond

TikTok ligt in de VS onder vuur vanwege privacykwesties. De regering-Biden gaf ByteDance een ultimatum: ofwel TikTok verkopen of een mogelijk verbod tegemoet zien. China reageerdedoor te zeggen dat het tegen de gedwongen verkoop is, en dat de beslissing het vertrouwen van investeerders in de Amerikaanse TikTok-CEO Shou Zi Chew „ernstig zou schaden“ geconfronteerd sceptische tweeledige leden van het Congres in maart, die de app verdedigen en Amerikaanse gebruikersgegevens bijhouden, worden beschermd tegen buitenlandse inmenging. Er is een lange lijst met zorgen over TikTok, inclusief rapporten houdt gebruikersgegevens bij, Forbes journalisten waren bespioneerd en de app kan monitor toetsaanslagen van de gebruiker. President Trump besloot in 2020 om vergelijkbare redenen de app te verbieden, waar president Biden uiteindelijk toe kwam neerslaan in 2021. Nadat verschillende staten zoals Texas, Georgia en Florida de app echter hadden verboden op door de staat uitgegeven overheidsapparaten, besloot het Congres geslaagd een wetsvoorstel dat TikTok op alle overheidsapparaten verbiedt. Andere landen hebben ook verboden TikTok op door de overheid uitgegeven apparaten, zoals Canada, Australië, Groot-Brittannië, Frankrijk, België en Nieuw-Zeeland.

Verrassend feit

Volgens volgens een nieuwe peiling van het Pew Research Center is 50% van de Amerikanen voor het verbod op TikTok, 22% is ertegen en 28% twijfelt.

Verder lezen

TikTok-onderzoek: CEO zal wetgevers vertellen dat de app veilig is voor minderjarigen en dat een verbod de Amerikaanse economie zou ’schaden‘ (Forbes)

Congres keurt wetsvoorstel goed om TikTok van federale apparaten te verbieden (Forbes)

De eigenaar van TikTok pusht een nieuwe app, terwijl hij onder de indruk van Washington is (De New York Times)

TikTok-maker ByteDance mikt op lifestyle-leider Xiaohongshu met nieuwe app (Reuters)

Volg me op Twitteren of LinkedIn. Stuur me een veilig tip.