CEO van Pinterest droomt van een sociaal netwerk dat niet aast op de donkerste aspecten van de menselijke natuur

Goedemorgen,

Meer van Fortuin: 5 bijzaken waar u meer dan $ 20.000 per jaar kunt verdienen, en dat allemaal terwijl u vanuit huis werkt Wilt u extra geld verdienen? Deze cd heeft momenteel een APY van 5,15% Een huis kopen? Hier leest u hoeveel u kunt besparen Dit is hoeveel geld u jaarlijks moet verdienen om comfortabel een huis van $ 600.000 te kopen

Bij Fortuin‚S diner in San Fransisco op dinsdag meende een doorgewinterde CEO op een gegeven moment: „Sociale media zijn misschien wel de meest destructieve uitvinding in de geschiedenis van de mensheid.“ Dat gaf me een pauze. Anderen zouden toch kunnen strijden om die eer? (ChatGPT wijst naar de atoombom.) Maar het sentiment is niet ongewoon. Social media is de nieuwe tabak geworden.

Moet het zo zijn? Ik bracht wat tijd voor het diner door met een bezoek aan nog relatief nieuwe Pinterest CEO Bill Ready in zijn kantoor in San Francisco. Zijn doel is om van de sociale-mediasite, die ver achterblijft bij de giganten in gebruikers, de go-to-place voor digitale etalages te maken. Na een tijdje over dat commerciële doel gesproken te hebben, onthulde hij echter zijn grotere ambitie:

Hopelijk, vele jaren vanaf nu, aan het einde en terugkijkend op mijn leven, zal ik kunnen zeggen dat we het gedaan hebben, en waar ik het meest trots op zal zijn, om een ​​ander bedrijfsmodel voor sociale media te bewijzen.

“Sociale media vormen het grootste deel van de mediaconsumptie. En mensen zijn de controle kwijt. De algoritmen hebben de controle over alles wat je ziet. En het algoritme is verteld om uw kijktijd te maximaliseren. Duizenden jaren als menselijke wezens ging de vooruitgang van de soort over het overwinnen van onze meest basale instincten. En wat het algoritme heeft bedacht, is hoe je op je oerinstinct kunt spelen. Het is woede, hebzucht, al die dingen die we al duizenden jaren proberen te onderdrukken en de betere engelen van onze natuur te ondersteunen. En nu hebben we een van de grootste, meest winstgevende bedrijfsmodellen ter wereld en het is diep verankerd in dit bedrijfsmodel om te jagen op de donkerste aspecten van de menselijke natuur.

“Pinterest is anders. Ik wil bewijzen dat er een bedrijfsmodel bestaat in sociale media rond afstemmen op positiviteit. We gaan een bedrijfsmodel bouwen waarbij we u niet alleen aan een scherm gekluisterd houden, maar u helpen iets in het echte leven te doen dat uw echte leven beter maakt… We hebben het team gevraagd de optimalisatiefunctie te wijzigen. Kun je afstemmen op content waardoor mensen zich beter voelen?… Er is maar één bedrijf voor nodig om dat te veranderen.”

Zal het werken? Kan Ready de Pinterest-business opschalen en tegelijkertijd een vriendelijker, vriendelijker sociaal netwerk creëren? De moeite waard om dat te onthouden Facebook zelf begon in een sneeuwstorm van goede gevoelens. Het kreeg bijna in zijn eentje de eer voor het lanceren van de ‚Arabische lente‘. Maar het experiment van Ready is in ieder geval het bekijken waard. ‚Houd ons verantwoordelijk,‘ zei hij toen ik zijn kantoor verliet.

Bij Fortuin, wij zullen. Hieronder meer nieuws.

Alan Murray
@alansmurray

[email protected]

Dit verhaal stond oorspronkelijk op Fortune. com

Meer van Fortuin:
5 bijzaken waar u meer dan $ 20.000 per jaar kunt verdienen, en dat allemaal terwijl u vanuit huis werkt
Wilt u extra geld verdienen? Deze cd heeft momenteel een APY van 5,15%
Een huis kopen? Hier leest u hoeveel u kunt besparen
Dit is hoeveel geld u jaarlijks moet verdienen om comfortabel een huis van $ 600.000 te kopen