De schikking van $ 725 miljoen van Facebook is enorm, maar hoeveel krijg je eigenlijk?

(NEXSTAR) – Meta heeft overeengekomen om maar liefst $ 725 miljoen te betalen om een ​​class action-rechtszaak te schikken waarin werd beweerd dat Facebook de gegevens van zijn gebruikers had gedeeld zonder dat ze het wisten. Als je de afgelopen 15 jaar een Facebook-account hebt gehad, je komt waarschijnlijk in aanmerking voor een deel van dat enorme bedrag (check en zie hier) – maar reken niet op een levensveranderende uitbetaling.

“Het werkelijke aantal dat onder de klasleden zal worden uitgedeeld, zal kleiner zijn dan dat. Het zal aanzienlijk kleiner zijn dan dat”, zegt Scott Dodson, een vooraanstaande professor in de rechten aan UC Law San Francisco en de directeur van het Center for Litigation and Courts.

Ervan uitgaande dat de rechter de schikking in september definitief goedkeurt, moeten er een paar dingen gebeuren voordat er geld op uw bankrekening staat.

Ten eerste zijn er de juridische kosten. De details van de schikking beperken de honoraria van advocaten tot 25% van het totale schikkingsbedrag. Of de advocaten dat bedrag of minder krijgen, hangt af van een aantal factoren, zoals hoeveel uren ze hebben gewerkt of dat ze moeten worden vergoed voor het inhuren van deskundige getuigen, legt Dodson uit. Dat bedrag zou door de rechtbank moeten worden goedgekeurd.

Als de advocaten die aan de zaak werkten het maximaal mogelijke bedrag zouden ontvangen, zouden ze $ 181.250.000 krijgen.

Dat verlaagt het schikkingsfonds tot $ 543.750.000. Dat is nog steeds een grote pot met geld, maar wacht, er is meer.

De volgende grote aftrekpost zijn administratiekosten. In wezen wordt door de rechtbank een beheerder aangesteld om de schikkingswebsite op te zetten, de informatie van eisers te bekijken, te controleren of ze in aanmerking komen en hen te sturen wat ze verschuldigd zijn.

„Dat alles brengt kosten met zich mee die van de top worden gehaald“, zei Dodson. „Nogmaals, dat wordt een aanzienlijk deel, maar niet zoveel als de advocatenkosten naar mijn schatting.“

Dodson zei dat het niet mogelijk was om te raden hoeveel deze administratiekosten zouden kunnen zijn. Hoewel het gemakkelijk zou moeten zijn om in aanmerking komende mensen te identificeren vanwege de gegevens van Facebook en de contactgegevens van gebruikers, is het ook een enorme schikkingsklasse: iedereen in de VS met een Facebook-account tussen 24 mei 2007 en 22 december 2022.

Administratieve kosten kunnen in de miljoenen of tientallen miljoenen lopen, afhankelijk van hoe gemakkelijk of moeilijk de schikking is om uit te voeren, zei hij.

We zijn bijna op het punt dat u wordt betaald, maar nog niet helemaal. De pot krimpt met nog eens $ 120.000 omdat elk van de acht eisers die alle Facebook-gebruikers in de zaak vertegenwoordigden recht heeft op $ 15.000, meldt de Los Angeles Times.

OK, nu zijn we bij jou, de gemiddelde Facebook-gebruiker. Zodra alle vergoedingen zijn afgetrokken, wordt het netto schikkingsfonds gedeeld door het aantal eisers, maar niet gelijkelijk. In plaats daarvan krijgt elke Facebook-gebruiker een punt voor elke maand dat hij een actief Facebook-account had tussen mei 2007 en december 2022. Hoe meer punten je hebt, hoe groter je betaling.

Op basis van vergelijkbare grote class action-schikkingen, schatte Dodson dat het hogere eind van de betalingen in de „driedubbele cijfers“ zou kunnen liggen, waarbij veel meer minder dan $ 100 zouden ontvangen.

Zelfs die schattingen zijn gebaseerd op veel giswerk, aangezien het nog te bezien is hoe gecompliceerd (en duur) de uitbetalingsoperaties zijn en hoeveel van de vele, vele Facebook-gebruikers een claim indienen.

Als u denkt dat u in aanmerking komt, je hebt tot 25 augustus om een ​​claim in te dienen. Dat kan online of per post.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, herschreven of herverdeeld.