De winst van Facebook-eigenaar Meta overtreft de verwachtingen

  • Door Shiona McCallum
  • Technologie verslaggever

Afbeeldingsbron, Getty-afbeeldingen

Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, heeft een winst van $ 5,7 miljard (£ 4,6 miljard) gerapporteerd voor de eerste kwartaal van dit jaar, boven verwachting voor een periode waarin veel banen werden geschrapt.

Het zei dat kunstmatige intelligentie (AI) „goede resultaten behaalde“ in zijn hele bedrijf.

De totale omzet bedroeg $ 28,6 miljard, terwijl het aantal mensen op Facebook elke maand steeg tot iets minder dan drie miljard.

„Onze gemeenschap blijft groeien“, zegt topman Mark Zuckerberg.

„We worden ook efficiënter, zodat we sneller betere producten kunnen bouwen en onszelf in een sterkere positie kunnen plaatsen om onze langetermijnvisie waar te maken“, zei hij.

‚Niet langer achter met het bouwen van AI‘

Meta ziet „een kans om AI-agenten bij miljarden mensen te introduceren op manieren die nuttig en zinvol zijn“, zei Zuckerberg tegen investeerders.

Hoewel hij weinig details gaf, zei hij dat Meta „chatervaringen in WhatsApp en Messenger aan het onderzoeken was, visuele creatietools voor berichten op Facebook en Instagram en advertenties, en in de loop van de tijd ook video- en multimodale ervaringen.“

Het bedrijf is van plan zijn particuliere generatieve AI te commercialiseren en samen met Google praktische toepassingen voor de technologie te vinden – omdat de industrie wordt overspoeld met hype rond zijn mogelijkheden.

Meta richtte in 2013 het AI Research-laboratorium van Facebook op, maar heeft op dit gebied nog geen grote vooruitgang geboekt, zoals sommige andere grote technologiebedrijven – zoals Microsoft – heb gedaan.

Maar de heer Zuckerberg hield vol dat Meta „niet langer achterliep met het bouwen van onze AI-infrastructuur“ en zei dat generatieve AI Meta-producten, die direct zinnen en afbeeldingen kunnen maken, in de komende maanden zullen worden uitgebracht.

Hij voegde eraan toe dat de verhuizing niet ten koste zou gaan van de metaverse, Meta’s virtual reality-project.

Meta’s Reality Labs-divisie rapporteerde afgelopen kwartaal een nettoverlies van $ 4 miljard, en het bedrijf zei dat het verwachtte dat „de operationele verliezen in 2023 jaar na jaar zullen toenemen“.

De heer Zuckerberg zei echter dat het „verhaal dat zich heeft ontwikkeld dat Meta weggaat van de metaverse“ „niet klopt“, eraan toevoegend dat het nog steeds van plan is om later dit jaar de volgende Quest VR-headset te onthullen.

De positieve financiële cijfers vallen samen met een periode waarin Meta banen en projecten heeft geschrapt. Het doel was om van 2023 een „jaar van efficiëntie“ te maken, aldus Zuckerberg.

Meta is het meest agressieve Amerikaanse grote technologiebedrijf geweest als het gaat om inkrimping, waarbij in slechts een paar maanden tijd bijna een kwart van zijn wereldwijde personeelsbestand, meer dan 20.000 banen, werd afgestoten.

„Het jaar van efficiëntie begint sterker dan verwacht voor Meta“, zegt Debra Aho Williamson, hoofdanalist van Insider Intelligence.

„In deze economische omgeving – en na de ramp van 2022 – is een omzetgroei van 3% op jaarbasis een prestatie“, voegde ze eraan toe.

Zuckerberg noemde 2022 „een nederige wake-up call“ en zei dat het verstandig zou zijn om „ons voor te bereiden op de mogelijkheid dat deze nieuwe economische realiteit nog vele jaren zal voortduren“.

Ben Barringer, van investeringsbeheerbedrijf Quilter Cheviot, zei: „Je moet je hoed afnemen voor Mark Zuckerberg en Meta gezien de transformatie van het bedrijf in de afgelopen zes maanden.

„Het ‚jaar van de efficiëntie‘ waar Zuckerberg het graag over heeft, werpt zijn vruchten af. Deze resultaten overtreffen de verwachtingen sterk en gezien de verbeterende macro-economische omstandigheden zou Meta zich goed moeten blijven herstellen.“