Een TikTok-verbod zou een godsgeschenk zijn voor YouTube en Instagram

De platforms van Google en Meta proberen TikTok al jaren af ​​te weren. Als de overheid ingrijpt, wat gebeurt er dan?


Als TikTok morgen verboden zou worden, weet Ahmad Alzahabi precies wat hij zou doen. De Syrisch-Amerikaanse maker, die bekend staat als The Golden Balance, plaatst video’s van zichzelf terwijl hij gerechten kookt uit keukens over de hele wereld. Hij behaalde voor het eerst succes op TikTok, waar hij nu is 6 miljoen volgersmaar als de app plotseling vanuit de VS zou worden opgestart, zoals sommige wetgevers hopen, zegt hij dat hij „harder zou gaan“ op een ander platform dat zijn lange levensduur al heeft bewezen: YouTube.

„Dat is de ruimte om te zijn, vanwege zijn geschiedenis,“ vertelde hij Forbes. „Het is bewezen dat welk ander platform er ook uitkomt, het nog steeds erg legitiem is.“

Alzahabi heeft 1,3 miljoen abonnees op de videoservice van Google, minder dan de 2 miljoen hij heeft op Instagram, maar het is zijn favoriete bestemming na TikTok. Hij zou zich zelfs meer richten op langere video’s – het brood en de boter van het platform – in plaats van Shorts, de TikTok-kloon van YouTube, om meer te investeren in ‚kwaliteit boven kwantiteit‘.

Zoals het Congres en de regering-Biden aandringen De exit van TikTok in de VSmakers hebben zich uitgesproken over hoe a verbod zou hun carrière en bedrijf schaden. Maar de val van het platform zou ook andere stroomafwaartse effecten hebben, zeiden experts Forbes: de enorme leegte achtergelaten door TikTok, een van de belangrijkste culturele smaakmakers van het moment, zou de deur openzetten voor vastgeroeste concurrenten zoals YouTube en Instagram, die jarenlang de Chinese app en zijn functies hebben gekopieerd in een poging een aantal van zijn sociale cachet. In het licht van die onzekerheid bereiden sommige makers zich dienovereenkomstig voor: contracten opnieuw uitvoeren, YouTube- of Instagram-specifieke strategieën bedenken en zich schrap zetten voor meer verzadiging op de platforms die overblijven.

„Ik denk dat YouTube zich echt proactief en aangemoedigd voelt“, vertelde een voormalig YouTube-manager Forbes. “Hoewel het algoritme van TikTok ongeëvenaard is, zijn dat van YouTube en Instagram goed genoeg. Ik denk dat het vrij snel zou zijn dat mensen TikTok zouden vergeten en rechtstreeks naar de andere platforms zouden gaan.

„Ik denk dat het vrij snel zou zijn dat mensen TikTok zouden vergeten en rechtstreeks naar de andere platforms zouden gaan.“

-voormalig YouTube-manager

YouTube weigerde commentaar te geven, behalve om op te merken dat het gebruik van Shorts vanaf december is gestegen tot 50 miljard dagelijkse weergaven. Meta, eigenaar van Instagram, reageerde niet op een verzoek om commentaar. (In oktober, Meta gezegd dat Reels 140 miljard „plays“ per dag krijgt op Instagram en Facebook, inclusief wanneer video’s automatisch starten, evenals wanneer iemand op play drukt.) TikTok-woordvoerder Maureen Shanahan merkte op dat TikTok wordt gebruikt door 150 miljoen Amerikanen en 5 miljoen Amerikaanse bedrijven, maar weigerde cijfers over dagelijkse weergaven te verstrekken. „TikTok heeft ongekende stappen ondernomen om vertrouwen op te bouwen door Amerikaanse gebruikersgegevens en -systemen op Amerikaanse bodem te beveiligen, en we zijn ervan overtuigd dat onze inspanningen alle nationale veiligheidsproblemen aanpakken“, zei ze in een verklaring.

Alzahabi zei dat hij niet wakker ligt van het gepraat over een verbod, omdat wetgevers en regelgevers jarenlang hebben geprobeerd de razend populaire app af te sluiten, uit angst voor vermeende banden met de Chinese Communistische Partij. Toch heeft de razernij de afgelopen weken een hoogtepunt bereikt. Het Congres, het Witte Huis en de helft van de Amerikaanse staten hebben de app al verbannen van overheidsapparaten. Vorige maand heeft het Committee on Foreign Investment in the US (CFIUS) geëist dat TikTok-eigenaar ByteDance na drie jaar onderhandelen zijn aandeel in het platform verkoopt of een verbod krijgt. De week daarop ontving TikTok-CEO Shou Zi Chew tweeledige zweepslagen van House-wetgevers op een verhitte hoorzitting in het congres.

Zowel YouTube als Instagram lanceerden hun TikTok-klonen, respectievelijk Shorts en Reels genaamd, in 2020, jaren nadat TikTok opdook als een bedreigende nieuwkomer. Hoewel beide diensten hun intrede hebben gedaan – in februari lanceerde YouTube een programma voor het delen van inkomsten van 45% voor Shorts, een stap die videomakers enthousiast en geïntrigeerd heeft – heeft TikTok YouTube en Instagram op een aantal cruciale gebieden verdrongen. Kinderen en tieners besteden nu meer tijd aan het bekijken van video’s op TikTok dan aan YouTube, volgens gegevens van het technologiebedrijf Qustodio. Wat Instagram betreft, gebruikers besteden slechts een tiende van de tijd aan het kijken naar Reels in vergelijking met TikToks, volgens de Wall Street Journal.

Hoewel wat er zal gebeuren als TikTok wordt verboden, grotendeels speculatief is, is er op zijn minst één plaats waar het niet hypothetisch is. In juni 2020 verbood de Indiase regering TikTok vanwege bezorgdheid over mogelijk Chinees toezicht. YouTube lanceerde daar drie maanden later Shorts, de allereerste markt voor het product, en werd meteen een hit. Binnen enkele maanden zei YouTube dat de service dagelijks 3,5 miljard keer werd bekeken. YouTube geeft geen gebruikersaantallen vrij per land, maar per creator naar verluidt zeggen dat meningen uit India regelmatig hun analyserapporten domineren. Andere Indiase apps met korte aanbiedingen, waaronder Moj en Roposo, zijn ook tot bloei gekomen, volgens de Economische Tijden.

Er zijn natuurlijk belangrijke verschillen in die markten, maar de ironie van de ellende van TikTok is dat het de grote technologiereuzen, die Amerikaanse wetgevers al jaren proberen te bedwingen, zinvol zou kunnen helpen, zei Coye Cheshire, een professor sociale psychologie aan de UC Berkeley School voor informatie. “We weten al dat deze korte video’s enorm populair zijn. Ik denk niet dat dat verlangen intrinsiek is aan alleen TikTok”, zei hij. „Als die grote speler er ineens niet is, wordt het iets waar je naar YouTube en Instagram kunt migreren.“

De commotie zorgt er ook voor dat mensen elders in het creator-ecosysteem uit voorzorg ’noodplannen‘ vormen, zegt Petar Mandich, chief talent officer bij Addition, een in Los Angeles gevestigd managementbureau voor talent voor sociale media. In de afgelopen twee weken heeft zijn bedrijf de juridische overeenkomsten die sommige klanten met merken hebben, herwerkt. „We bouwen in contracten dat als TikTok niet beschikbaar is in de VS buiten de controle van het talent, ze geen contractbreuk plegen“, zei hij. „We proberen gewoon op de zaken vooruit te lopen.“

Kat Buno, een 22-jarige vlogger die koppeltrends, make-uptutorials en game-inhoud plaatst, zei dat ze met collega-makers heeft besproken wat ze zou doen zonder TikTok. „Als TikTok wordt verboden, zal mijn hele focus op YouTube liggen“, zei Buno Forbes. „Dat is letterlijk mijn enige plan.“

“Als TikTok wordt verboden, zal mijn hele focus op YouTube liggen. Dat is letterlijk mijn enige plan.”

Kat Buno, schepper

Maar ze maakt zich zorgen over wat er zou gebeuren als TikTok plotseling zou verdwijnen en makers massaal zouden afdalen naar YouTube en Instagram. Ze is bang dat die platforms ‚verzadigd‘ raken en het voor iedereen moeilijker maken. Buno merkt ook op dat verschillende soorten inhoud beter werken op verschillende platforms. TikTok is bijvoorbeeld beter voor meer ongepolijste of ‚authentieke‘ video’s, terwijl YouTube-video’s vaak glanzender zijn en een hogere productiewaarde hebben (hoewel Shorts soms gewoon TikToks zijn die een nieuwe bestemming hebben gekregen). Ze vraagt ​​zich af hoe de cultuur van YouTube zou veranderen in een wereld zonder TikTok, waar meer videomakers massaal naar YouTube komen.

Hoewel YouTube en Instagram een ​​schot in de roos kunnen krijgen door een TikTok-verbod, kan de verdwijning van een grote concurrent de innovatie voor die platforms stagneren – een belangrijk principe van de antitrusttheorie. TikTok is altijd een favoriet van videomakers geweest omdat het snel en vaak nieuwe functies, filters en gebruiksvriendelijke tools vrijgeeft. Videomakers daarentegen hebben geklaagd over de beperkingen van de tools van YouTube en Instagram. Zelfs YouTube lijkt het te weten: „TikTok – ByteDance – is een ongelooflijk slordig bedrijf dat snel beweegt en niet bang is om risico’s te nemen“, zegt Kevin Ferguson, YouTube’s director of operations and partnerships voor Shorts. verteld Forbes in december. „Wat we kunnen leren van TikTok – en wat we leren – is snelheid van uitvoering.“ Hij is bij uitstek gekwalificeerd om dat inzicht te geven: voordat hij bij YouTube kwam, was Ferguson hoofd van Noord-Amerika voor Musical.ly, de app die veranderde in TikTok, en hielp hij bij de rebranding ervan nadat hij werd overgenomen door ByteDance.

Zelfs als Google en Meta alle ingenieurs en ontwerpers van TikTok zouden opslokken in het geval van een verbod, zouden ze nog steeds niet zo snel kunnen handelen, zei Cheshire, vanwege de bureaucratie en bureaucratie bij die bedrijven. „De bedrijfscultuur werkt niet“, zei hij. „Het wordt misschien niet weergegeven op dag 1, maar wel op dag 60.“

Voorlopig is de situatie veranderlijk en niemand kent het lot van TikTok. Maar de vragen illustreren hoe belangrijk het is om de distributie van inhoud te diversifiëren, zodat makers niet overgeleverd zijn aan een bepaald platform, zei Mandich, de talentmanager. Hij heeft die boodschap altijd aan zijn klanten doorgegeven, maar hij heeft er de laatste dagen meer over gesproken.

„Het is een herinnering dat je niet al je eieren in één mand kunt leggen“, zei hij. ‚Je moet paaseieren zoeken. Heb overal eieren.”

Dit verhaal is bijgewerkt met commentaar van TikTok.