FTC: Facebook heeft ouders misleid, heeft de privacy van kinderen niet bewaakt

Amerikaanse toezichthouders zeggen dat Facebook ouders heeft misleid en de privacy van kinderen die de Messenger Kids-app gebruiken niet heeft beschermd, inclusief een verkeerde voorstelling van de toegang die het aan app-ontwikkelaars bood tot privégebruikersgegevens.

Dat meldt de Federal Trade Commission woensdag ingrijpende veranderingen voorgesteld tot een privacybevel uit 2020 met Facebook – nu Meta genoemd – dat het zou verbieden te profiteren van gegevens die het verzamelt over gebruikers onder de 18 jaar. Dit omvat ook gegevens die zijn verzameld via zijn virtual reality-producten. De FTC zei dat het bedrijf het bevel van 2020 niet volledig heeft nageleefd.

Meta zou ook onderworpen zijn aan andere beperkingen, onder meer met betrekking tot het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie, en zou verplicht zijn om aanvullende privacybescherming voor haar gebruikers te bieden.

„Facebook heeft herhaaldelijk zijn privacybeloften geschonden“, zegt Samuel Levine, directeur van het Bureau of Consumer Protection van de FTC. „De roekeloosheid van het bedrijf heeft jonge gebruikers in gevaar gebracht en Facebook moet zich verantwoorden voor zijn mislukkingen.“

Meta noemde de aankondiging een ‚politieke stunt‘.

“Ondanks drie jaar voortdurende betrokkenheid bij de FTC rond onze overeenkomst, boden ze geen gelegenheid om deze nieuwe, totaal ongekende theorie te bespreken. Laten we duidelijk zijn over wat de FTC probeert te doen: de autoriteit van het Congres overnemen om industriebrede normen vast te stellen en in plaats daarvan één Amerikaans bedrijf uitkiezen, terwijl Chinese bedrijven, zoals TikTok, zonder beperkingen op Amerikaanse bodem kunnen opereren, ‚zei Meta in een voorbereide verklaring.

Het bedrijf in Menlo Park, Californië voegde eraan toe dat het de actie van de FTC „krachtig zal bestrijden“ en verwacht te zegevieren.

Facebook lanceerde Messenger Kids in 2017, het pitchen als een manier voor kinderen om te chatten met familieleden en vrienden die zijn goedgekeurd door hun ouders. De app geeft kinderen geen aparte Facebook- of Messenger-accounts. Het werkt eerder als een uitbreiding van het account van een ouder en ouders krijgen controles, zoals de mogelijkheid om te beslissen met wie hun kinderen kunnen chatten.

Destijds zei Facebook dat Messenger Kids geen advertenties zou tonen of gegevens voor marketing zou verzamelen, hoewel het wel enkele gegevens zou verzamelen die volgens haar nodig waren om de dienst uit te voeren.

Maar experts op het gebied van kinderontwikkeling onmiddellijke bezorgdheid geuit.

Begin 2018 betwistte een groep van 100 experts, pleitbezorgers en ouderschapsorganisaties de beweringen van Facebook dat de app voorzag in een behoefte van kinderen aan een berichtenservice. De groep bestond uit non-profitorganisaties, psychiaters, kinderartsen, opvoeders en de kindermuziekzangeres Raffi Cavoukian.

„Messenger Kids beantwoordt niet aan een behoefte – het creëert er een“, aldus de brief. “Het spreekt vooral kinderen aan die anders geen eigen social media-accounts zouden hebben.” Een andere passage bekritiseerde Facebook omdat het zich „richtte op jongere kinderen met een nieuw product“.

Facebook zei destijds in reactie op de brief dat de app „ouders en kinderen helpt om op een veiligere manier te chatten“, en benadrukte dat ouders „altijd de controle“ hebben over de activiteiten van hun kinderen.

De FTC zegt nu dat dit niet het geval is geweest. Het privacybevel van 2020, waarvoor Facebook een boete van $ 5 miljard moest betalen, eiste een onafhankelijke beoordelaar om de privacypraktijken van het bedrijf te evalueren. De FTC zei dat de beoordelaar „verschillende hiaten en zwakheden in het privacyprogramma van Facebook heeft geïdentificeerd“.

De FTC zei ook dat Facebook van eind 2017 tot 2019 „een verkeerde voorstelling van zaken had gegeven dat ouders konden bepalen met wie hun kinderen communiceerden via het Messenger Kids-product.“

„Ondanks de beloften van het bedrijf dat kinderen die Messenger Kids gebruiken, alleen zouden kunnen communiceren met contacten die door hun ouders zijn goedgekeurd, konden kinderen in bepaalde omstandigheden communiceren met niet-goedgekeurde contacten in groepstekstchats en groepsvideogesprekken“, aldus de FTC.

Meta-critici juichten de actie van de FTC toe. Jeffrey Chester, uitvoerend directeur van de non-profitorganisatie Center for Digital Democracy, noemde het een „langverwachte interventie in wat een enorme nationale crisis voor jongeren is geworden“.

Meta, en met zijn platforms zoals Instagram en Facebook, voegde Chester eraan toe, „staan ​​in het centrum van een krachtig gecommercialiseerd sociaal mediasysteem dat uit de hand is gelopen en de geestelijke gezondheid en het welzijn van kinderen en adolescenten bedreigt.“

Het bedrijf, voegde hij eraan toe, heeft niet genoeg gedaan om de bestaande problemen aan te pakken – en ontketent nu “nog krachtigere gegevensverzameling en targetingtactieken, aangewakkerd door meeslepende inhoud, virtual reality en kunstmatige intelligentie, terwijl het de jeugd verder de metaverse in duwt zonder zinvolle waarborgen. .”

Als onderdeel van de voorgestelde wijzigingen in het bevel van de FTC voor 2020 (dat in 2019 werd aangekondigd en later werd afgerond), zou Meta ook worden verplicht om de lancering van nieuwe producten en diensten te onderbreken zonder „schriftelijke bevestiging van de beoordelaar dat zijn privacyprogramma volledig voldoet“. met de bestelling.

Meta heeft 30 dagen de tijd om te reageren op de laatste actie van de FTC.