'Kijk eens wie er is omgekomen bij een ongeluk' Facebook-berichten zijn oplichterij

Claim:

Facebook-berichten die ogenschijnlijk zijn geschreven door een vriend, beginnend met de zin ‚Kijk eens wie er is omgekomen bij een ongeluk‘ en die een link bevatten, zijn legitiem.

Beoordeling:

Verschillende gebruikers van sociale media hebben naar verluidt een zwendelbericht ontvangen via de berichtentoepassing van Facebook, Facebook Messenger, waarin wordt beweerd dat een naamloze persoon die de ontvanger blijkbaar kent, stierf „bij een ongeval“ en een link bevat zogenaamd meer informatie over de dood.

Het bericht is een phishing scam, volgens DataProtdie cyberbeveiligingsbedreigingen volgt. Als u dit bericht ontvangt, raden we u aan de tekst te verwijderen zonder op de link te klikken.

Volgens screenshots die door gebruikers van sociale media zijn geplaatst, luiden de berichten: „Kijk eens wie er is overleden, bij een ongeluk denk ik dat je hem kent, sorry…[emoji],“ met de link. Verdere details over de vermeend overleden persoon, evenals het vermeende ongeval, werden niet in het bericht opgenomen.

Hoewel in maart of april 2023 veel screenshots van het bericht op sociale media werden geplaatst, vonden we bewijs van het bericht op platforms zoals Facebook, Reddit, TwitterenEn TikTok ook vóór die maanden. We hebben er bijvoorbeeld een gevonden Twitter-bericht vanaf januari 2023 en a TikTok-post uit oktober 2022 over de zwendel.

Met een profielfoto bij het bericht kan de notitie eruitzien legitiem geschreven door een Facebook-vriend van de ontvanger, volgens GegevensBeschermd. Maar in werkelijkheid bevat het bericht valse links beheerd door oplichters die van plan zijn het Facebook-account van de ontvanger over te nemen of het apparaat van de persoon te infecteren met malware.

Na het hacken van het account van een gebruiker, stuurt de zwendeloperatie het bericht naar de vrienden van de gebruiker om te zien of hun accounts ook via dezelfde truc kunnen worden gehackt.

Een Facebook-helpcentrum webpagina met tips om oplichting te voorkomen, stelt dat gebruikers geen bijlagen mogen openen in berichten die er vreemd uitzien. In plaats daarvan zegt de pagina om deze berichten naar [email protected] of via te sturen Het rapportagesysteem van Facebook.

Als uw Facebook-account is gehackt, heeft het socialemediaplatform een webpagina waar u uw toegang kunt beveiligen.

In een gids door de Federal Trade Commission over oplichting via sociale media, moedigt het bureau mensen aan om de vermeende auteurs van verdachte berichten te bellen voordat ze actie ondernemen om te controleren of ze deze daadwerkelijk hebben verzonden of dat er oplichters bij betrokken waren.