Massaontslagen en afwezige bazen creëren een morele crisis bij Meta

„Steek uw hand op als u weet wie er ontslagen wordt?“ schreef een Meta-medewerker deze maand in een online chatgroep voor de ingenieurs van het bedrijf. „Vuur emoji als je denkt dat het een vuilnisbakbrand is.“

Als reactie plaatsten zijn collega’s tientallen kleine vlamemoji’s.

„Ik ben al ontslagen“, voegde een voormalige Meta-medewerker eraan toe die bijna vier jaar in de zakelijke afdeling van het bedrijf werkte voordat het grootste deel van zijn team dit jaar werd ontslagen. „Maar wie kan het bijhouden?“

Mark Zuckerberg, de CEO van Meta, heeft verklaard dat 2023 het „jaar van efficiëntie“ wordt bij zijn bedrijf. Tot nu toe heeft efficiëntie zich vertaald in massaontslagen. Hij heeft de afgelopen zes maanden twee bezuinigingsrondes uitgevoerd, en er komen er nog twee aan; deze zullen meer dan 21.000 mensen elimineren. De heer Zuckerberg sluit ook 5.000 openstaande vacatures, wat neerkomt op 30 procent van het personeelsbestand van zijn bedrijf.

Tegelijkertijd zijn enkele van de topmanagers van Meta verhuisd en leiden ze grote delen van het bedrijf in Silicon Valley vanuit hun nieuwe huizen in plaatsen als Londen en Tel Aviv.

De ontslagen en het afwezige leiderschap, samen met de zorgen dat de heer Zuckerberg een slechte gok doet op de toekomst, hebben volgens negen huidige en voormalige werknemers het moreel van de werknemers bij Meta verwoest, evenals berichten die zijn beoordeeld door The New York Times.

Werknemers bij Meta, dat nog niet zo lang geleden een van de meest gewilde werkplekken in Silicon Valley was, gaan een steeds precairere toekomst tegemoet. De aandelenkoers van het bedrijf is met 43 procent gedaald ten opzichte van het hoogtepunt van 19 maanden geleden. Nog meer ontslagen, meneer Zuckerberg heeft gezegd op zijn Facebook-pagina, komen deze maand. Sommige van die bezuinigingen zouden kunnen plaatsvinden in technische groepen, wat ondenkbaar zou zijn geweest voordat de problemen vorig jaar begonnen, zeiden twee werknemers.

„Zoveel werknemers hebben het gevoel dat ze momenteel in het ongewisse zitten“, zegt Erin Sumner, een global director of human resources bij Verwijder me, die in november werd ontslagen bij Facebook. „Ze zeggen dat het ‚Hunger Games‘ ontmoet ‚Lord of the Flies‘ is, waar iedereen probeert te bewijzen wat hij waard is voor het management.“

Meta, eigenaar van Facebook, Instagram en WhatsApp, is niet het enige grote technologiebedrijf dat flink op de rem is gaan staan. Amazon, Microsoft, Google, Salesforce en anderen hebben de afgelopen maanden duizenden werknemers ontslagen, kantoorruimte verloren, extraatjes laten vallen en zich teruggetrokken uit experimentele initiatieven.

Maar Meta lijkt de meeste uitdagingen aan te gaan. Vorig jaar rapporteerde het bedrijf opeenvolgende kwartalen van dalende inkomsten – een primeur sinds het in 2012 een beursgenoteerd bedrijf werd.

Terwijl Meta’s collega’s een golf van innovatie in kunstmatige intelligentie najagen, heeft meneer Zuckerberg een grote gok gewaagd op de metaverse, een meeslepende online wereld. Maar het is onduidelijk of de consument zijn visie zal omarmen zoals hij hoopt. Hoewel het bedrijf 20 miljoen virtual reality-headsets heeft verkocht – meer dan enig ander bedrijf dat vergelijkbare technologie produceert – heeft het moeite gehad om klanten regelmatig terug te laten komen om het product te gebruiken.

Veel werknemers bij Meta waren al sceptisch over de verschuiving van meneer Zuckerberg naar de metaverse. Die zorgen zijn gegroeid naarmate het enthousiasme van de consument voor de virtuele wereld is afgenomen, aldus de werknemers.

De afwezigheid van veel topmanagers op het hoofdkantoor van Meta in Menlo Park, Californië, vergroot de zorgen. De heer Zuckerberg, 38, is met ouderschapsverlof na de geboorte van zijn derde kind, zeiden drie medewerkers van Meta, maar hij heeft regelmatig ontmoetingen met leidinggevenden over belangrijke onderwerpen. (AI staat bovenaan die lijst.)

Ook al heeft meneer Zuckerberg dat wel aangemoedigd gewone werknemers om terug te keren naar het hoofdkantoor van het bedrijf, zijn verschillende van zijn hoogste luitenants verhuisd.

Naomi Gleit, een van Meta’s eerste medewerkers en nu hoofd product, is onlangs naar New York verhuisd, waar ze zich bij drie andere senior Meta-managers en leidinggevenden voegde. Guy Rosen, Chief Information Security Officer van Meta, verhuisde terug naar Tel Aviv, waar hij woonde toen zijn bedrijf, Onavo, werd overgenomen. Adam Mosseri, het hoofd van Instagram, woont in Londen. En Javier Olivan, Chief Operating Officer van Meta, verdeelt zijn tijd tussen Europa en Silicon Valley.

Terwijl de leidinggevenden via videochats deelnamen aan Meta’s wekelijkse vergaderingen, is hun afwezigheid op de kantoren van Menlo Park voelbaar, zeiden werknemers, vooral sinds de heer Zuckerberg onlangs benadrukte dat hij verwachtte dat werknemers naar kantoor zouden terugkeren.

Een woordvoerder van Meta zei dat de leidinggevenden regelmatig naar de kantoren in Silicon Valley bleven reizen.

Binnen Meta is er druk om te laten zien dat er hard gewerkt wordt, aldus twee medewerkers. Er is intensief onderzoek gedaan naar recente beoordelingen op de werkplek. Werknemers, vooral in het middenkader, wordt gevraagd te rechtvaardigen waarom hun baan cruciaal is voor Meta’s doelstellingen.

Sommige werknemers proberen zichzelf drukker te laten lijken, zeiden twee mensen. Dat heeft mensen bezitteriger gemaakt over hun werk, zeiden de mensen, wat betekende dat er minder met collega’s werd samengewerkt. Een persoon beschreef de sfeer als ‚moordend‘.

Meta weigerde commentaar te geven op interne zaken.

Terwijl de eerste twee ontslagrondes grotendeels de bedrijfs- en rekruteringsteams troffen, zullen de bezuinigingen die deze maand worden verwacht zich richten op technische afdelingen, waaronder ingenieurs, wat de werknemers heeft verrast, zeiden vier werknemers, die niet bevoegd waren om met verslaggevers te praten. Insiders verwachten dat technische bezuinigingen teams binnen WhatsApp, Instagram en Facebook zullen treffen, zeiden ze.

In een van zijn regelmatige vraag-en-antwoordsessies met werknemers dit jaar, zei de heer Zuckerberg dat er geen „perfecte manier is om“ ontslagen te doen, en dat hij de fout wilde maken om meer informatie te geven over aanstaande ontslagen als nieuws. van de bezuinigingen begon naar de pers te lekken. De informatie eerder gemeld op de vergadering.

Meta-medewerkers hebben memes en grappen gemaakt over hoeveel tijd werknemers nog hebben. In berichtengroepen en chats op de werkplek gebruikten ze de afgelopen weken schedel-en-botten-emoji’s om elkaar te laten weten dat ze mogelijk deel uitmaken van de ontslagen, volgens screenshots gezien door The Times.

Degenen die overblijven hebben geklaagd over verlaagde bonussen en voordelen. Eén ingenieur heeft een bot gemaakt die automatisch het waardeverlies van Meta-aandelen van werknemers berekent, als onderdeel van hun beloningspakket.

De bezuinigingen omvatten onder meer het inkorten van Meta’s onroerend goed. Het bedrijf heeft huurovereenkomsten voor kantoren in de hele Bay Area beëindigd, waaronder ruimte in San Francisco, Fremont, Sunnyvale en Menlo Park, volgens twee mensen die bekend zijn met de bezuinigingen. In februari kondigde het bedrijf aan dat het zou lonen om huurcontracten voortijdig te beëindigen en Meta’s vastgoedcontracten in sommige gebieden te beëindigen.

Het bedrijf bezuinigt ook op enkele van zijn overdadige voordelen, die ooit noodzakelijk werden geacht om toptalent aan te trekken. Vorig jaar Meta beëindigde de gratis wasservice voor werknemers en later op de avond dinerservice – een manier om te voorkomen dat werknemers gratis voedsel inladen om mee naar huis te nemen.

Werknemers klaagden in interne chatrooms dat het bedrijf bezuinigde op voorzieningen. Een van hen was gefrustreerd dat er geen ontbijtgranen meer waren in het kantoor van de werknemer en dat snacks in „micro-keukens„werden niet zo regelmatig bijgevuld. Velen geloofden dat de cafetaria-opties bergafwaarts waren gegaan.

De reiskosten van werknemers worden ook nauwkeuriger onderzocht en werknemers is gevraagd om niet-essentiële reizen te verminderen.

Bij WhatsApp, Meta’s populaire messaging-product, verwachten insiders minder bezuinigingen en structurele veranderingen aan de zakelijke kant dan in de rest van het bedrijf, aldus twee huidige medewerkers. De heer Zuckerberg wil de snelheid verhogen van het leveren van nieuwe, omzetgenererende functies in WhatsApp, dat hij negen jaar geleden kocht voor $ 19 miljard.

Terwijl werknemers klagen dat ze niet genoeg van meneer Zuckerberg horen, verraste hij dit jaar toch sommigen toen hij in een discussiegroep stapte voor Metamates, de naam die aan werknemers wordt gegeven.

Werknemers roddelden over een recent nieuwsartikel waarin werd opgemerkt dat Sergey Brin en Larry Page waren teruggekeerd naar Google om te helpen bij de kunstmatige-intelligentiestrategie van het bedrijf, zeiden twee werknemers die getuige waren van de uitwisseling. Een werknemer grapte hoe de terugkeer van de oprichters de heer Zuckerberg zou kunnen inspireren om weer te gaan coderen bij Facebook.

Later antwoordde de heer Zuckerberg op de werknemers, die niet wisten dat hij op de loer lag in de discussie.

„Ik ben nooit weggeweest“, schreef hij.