Meta-ontslagen: de eigenaar van Facebook en Instagram is bezig met de volgende ronde van ontslagen

Meta voerde woensdag zijn tweede ronde van massaontslagen in de afgelopen zes maanden uit, vooruitlopend op een nieuwe reeks ontslagen gepland voor mei.De ontslagen zijn een grote reden tot bezorgdheid onder het resterende personeel van Meta, dat naar verwachting rechtstreeks van Meta-CEO Mark Zuckerberg hoort in een Q&A van het bedrijf die donderdag om 11.00 uur PT is gepland.

“Jullie hebben het moreel en het vertrouwen in het leiderschap van veel high-performers die intensief werken aan diggelen geslagen. Waarom zouden we bij Meta blijven?” leest een van de meest populaire werknemersvragen die eerder vandaag op het interne prikbord van het bedrijf zijn gesteld. Vox bekeek een lijst met vragen en sprak met verschillende Meta-medewerkers die beschreven dat ze voortdurend bang zijn voor nog meer ontslagen.

Vanaf woensdagochtend waren andere populaire vragen op het prikbord onder meer: ​​“Zullen er meer ontslagen vallen?“ en „Hebben we deze keer ‚diep gesneden‘?“

De ontslagen begonnen woensdagochtend vroeg en hadden gevolgen voor een breed scala aan technische teams, waaronder degenen die op Facebook, Instagram, Reality Labs en WhatsApp werken, volgens een interne memo die dinsdagavond op een prikbord voor werknemers is geplaatst. Een woordvoerder van Meta bevestigde de memo die dinsdagavond was verzonden waarin de ontslagen werden aangekondigd, maar weigerde verder commentaar te geven. De bezuinigingen kunnen oplopen tot 4.000 banen, zei een bron.

„Dit zal een moeilijke tijd worden als we afscheid nemen van vrienden en collega’s die zoveel hebben bijgedragen aan Meta“, zei Lori Goler, het hoofd mensen van Meta, in de memo.

Meta-medewerkers in Noord-Amerika zouden woensdagochtend tussen 04.00 uur en 05.00 uur PT per e-mail op de hoogte worden gebracht, volgens de notitie van Goler. Buiten Noord-Amerika zullen de tijdlijnen van land tot land verschillen en voor sommige landen zal dit niet van invloed zijn.

Meta vraagt ​​ook aan werknemers in Noord-Amerika, wier baan het toelaat, om op woensdag thuis te werken om mensen „ruimte te geven om het nieuws te verwerken“.

De ontslagen komen nadat Meta-CEO Mark Zuckerberg in maart zei dat het bedrijf de komende maanden nog eens 10.000 banen zou schrappen, nadat het al had geschrapt 11.000 november. Zuckerberg eerder gezegd dat bezuinigingen in april gevolgen zouden hebben voor technische afdelingen, terwijl een nieuwe geplande bezuinigingsronde in mei gevolgen zal hebben voor de zakelijke kant van het bedrijf. Eind vorig jaar was Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, in de buurt 86.000 medewerkers.

Bronnen spraken met Vox op voorwaarde van anonimiteit vanwege bezorgdheid over professionele repercussies.

De aanhoudende ontslagen van Meta maken deel uit van Zuckerbergs plannen voor een „jaar van efficiëntie“ in 2023. De ontslagen herinneren eraan dat grote technologiebedrijven zoals Meta, na bijna twee decennia van bijna ononderbroken groei, nu een intense periode van bezuinigingen en broekriem aanhalen maatregelen. Silicon Valley als geheel heeft een economische neergang doorgemaakt die drastisch heeft veranderd wat ooit werd beschouwd als een vrije werkcultuur. Al lang weg zijn de dagen van onbeperkte voordelen, reizen en non-stop inhuren. En in het afgelopen jaar heeft bijna elk groot technologiebedrijf te maken gehad met ontslagen. Meta’s hebben bijzonder pijnlijk geweestwaarbij het bedrijf de bezuinigingen in golven uitvaardigde.

„Dit zal zwaar worden en daar is geen ontkomen aan“, schreef Zuckerberg in een Facebookpost vorige maand. „In de komende paar maanden zullen organisatieleiders herstructureringsplannen aankondigen die gericht zijn op het afvlakken van onze organisaties, het annuleren van projecten met een lagere prioriteit en het verlagen van onze aanwervingspercentages.“

Terwijl de beurs reageerde goed Door Meta’s ontslagen vorig jaar heeft het moreel van de werknemers eronder geleden. Vox meldde in januari dat er interne medewerkerssentimentonderzoeken zijn gedaan over optimisme en vertrouwen in leiderschap bij het bedrijf waren de laagste die ze in de recente herinnering waren geweest. Verschillende bronnen beschrijven het werken in een staat van onzekerheid gedurende de afgelopen maanden en dat het moeilijk is om enig werk gedaan te krijgen.

„Ik denk dat mensen dit allemaal beu worden en dit nu gewoon negeren“, zei een Meta-medewerker, die sprak op voorwaarde van anonimiteit. Ze voegden eraan toe dat het „te stressvol is om je zorgen te blijven maken als je er niets aan kunt doen“

Meta’s volgende bezuinigingsronde laat zien dat dit niet het einde is van technische ontslagen – het is slechts het begin van de volgende golf.

Update, 19 april, 18:20 uur ET: Dit verhaal is oorspronkelijk gepubliceerd op 18 april en is meerdere keren bijgewerkt, meest recentelijk met meer details over de reacties van werknemers op de ontslagen.