Meta 'suggereert niet langer' de Facebook-pagina van Bulatlat aan gebruikers vanwege 'schendingen'

Activistische groeperingen marcheerden op 4 juni 2020 van de Universiteit van de Filipijnen Diliman naar de Commissie voor de Rechten van de Mens om te protesteren tegen de goedkeuring van de „Antiterrorismewet“.

MANILLA, Filippijnen – Bulatlat zei vrijdag dat Meta is gestopt met het suggereren van de Facebook-pagina van de onafhankelijke nieuwsuitzending aan gebruikers van het socialemediaplatform vanwege een record van vermeende schendingen van de gemeenschapsnormen.

De outlet zei in een verklaring dat Meta, eigenaar van Facebook, de paginakwaliteit heeft gewijzigd in „niet aan te bevelen“.

In een screenshot dat door Bulatlat aan verslaggevers wordt getoond, is een melding te zien die zegt: „We stellen uw pagina niet langer voor aan mensen“.

De melding voegt eraan toe dat mensen de pagina van Bulatlat nog steeds kunnen vinden en leuk vinden, maar Meta raadt geen pagina’s aan die het volgende bevatten:

  • Beheerders met een geschiedenis van het schenden van gemeenschapsnormen
  • Het onderwerp van de pagina is gericht op maatschappijleer, vaccins of andere gevoelige onderwerpen
  • Pagina’s met een geschiedenis van het schenden van gemeenschapsnormen

Meta’s poging om de ontdekking van de Facebook-pagina van Bulatlat te beperken, kwam twee dagen nadat de outlet meldde dat de socialemediagigant zijn pagina had beperkt wegens vermeende schendingen van de gemeenschapsnormen van Facebook.

Naast het beperken van haar Facebook-pagina, haalde Meta ook een citaat weg uit Bulatlats eerdere interview met de overleden voorzitter van de centrale commissie van de Communistische Partij van de Filipijnen, Benito Tiamzon.

Reclame
Scrol om door te gaan

Bulatlat zei dat haar beroep tegen de beperking en verwijdering van haar post op Tiamzon door Meta was afgewezen.

“Dat een citaat van een dode communist als gevaarlijk kan worden geclassificeerd, is verbijsterend. Meta’s censuur lijkt de (afwezigheid van) logica van red-taggers in de regering te volgen,‘ zei Bulatlat.

Het voegde eraan toe: “Journalistiek gaat niet over het uitzenden van alleen de officiële verhalen of wat overheidsfunctionarissen het publiek willen laten weten. De journalistiek moet en moet altijd volharden in het presenteren van relevante kwesties in elke samenleving, inclusief revoluties en andere bewegingen.”

Bulatlat riep zijn lezers op om zijn pagina handmatig te controleren op updates, zijn pagina aan te bevelen aan vrienden en familie, „of beter nog“ te volgen op andere socialemediaplatforms.

Volgens een bericht op Facebook-communitystandaarden, het platform „[does] niet toestaan ​​dat organisaties of individuen die een gewelddadige missie verkondigen of zich bezighouden met geweld aanwezig zijn op Facebook.“

Meta omvat „entiteiten die zich bezighouden met ernstige offline schade – inclusief het organiseren van of pleiten voor geweld tegen burgers“ in haar niveau 1 van inhoudshandhaving.

Meta zei in haar bericht over gemeenschapsnormen dat, volgens haar inhoudsmoderatiebeleid, „[w]e verwijder lof, inhoudelijke steun en vertegenwoordiging van Tier 1-entiteiten, evenals hun leiders, oprichters of prominente leden.“

Eerder werd de website van Bulatlat samen met tientallen andere sites van progressieve groeperingen geblokkeerd door de Nationale Telecommunicatiecommissie op verzoek van voormalig nationaal veiligheidsadviseur Hermogenes Esperon.

Het nieuwscentrum heeft een gerechtelijk bevel gekregen om de implementatie van de blokkering van zijn website tijdelijk stop te zetten in afwachting van een definitief besluit over zijn verzoekschrift waarin de verhuizing van de NTC in twijfel wordt getrokken.