Pinterest is met 68% gedaald ten opzichte van zijn hoogtepunt.  Tijd om te kopen?

Ongetwijfeld kregen enkele van de meest populaire groeitechnologie-aandelen het zwaar te verduren toen de inflatie in 2021 de kop opstak. Pinterest (PINNEN 1,11%) behoorde tot deze aandelen. Met beleggers die zich opnieuw richten op de bedrijfsresultaten, was het logisch dat die bedrijven die als „veiliger“ werden beschouwd, de laatste tijd populairder zijn geworden.

Maar nu staan ​​Pinterest-aandelen maar liefst 68% lager dan hun hoogtepunt in 2021, en dat ondanks een indrukwekkende stijging van 29% in de afgelopen 12 maanden (een stuk beter dan de Nasdaq-composieteen daling van 9%). Betekent dit hernieuwde marktoptimisme dat het tijd is om koop nu de aandelen?

Bron afbeelding: Getty Images.

Omgaan met macro tegenwind

Het is moeilijk om de positieve impact van de pandemie te overschatten op bedrijven die hun inkomsten voornamelijk uit digitale advertenties halen. Met name sociale media-ondernemingen — zoals Meta-platforms, Snapen Pinterest — zagen de inkomsten eind 2020 en begin 2021 stijgen. Nu de centrale bank vorig jaar agressief de rentetarieven verhoogde om de inflatie te bestrijden, dreiging van een recessie heeft ervoor gezorgd dat de zaken behoorlijk zijn afgekoeld.

Tijdens de laatste drie maanden van 2022 steeg de omzet van Pinterest jaar op jaar slechts met 3,6% tot $ 877 miljoen. Deze gematigde groei in het meest recente kwartaal was de zesde achtereenvolgende periode dat de verkoop vertraagde. Gezien het feit dat de advertentiemarkt cyclisch is, met uitgaven die onder druk staan ​​wanneer de verwachtingen van een recessie hoog zijn, is de lauwe prestatie van Pinterest in deze omgeving begrijpelijk.

Wat het nog erger maakte, was dat het bedrijf vorig jaar een nettoverlies van $ 96 miljoen boekte, nadat het in 2021 zijn eerste volledig winstgevende fiscale jaar als beursgenoteerd bedrijf had gegenereerd. Veel hogere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling en verkoop en marketing waren de schuld.

„Terwijl 2022 begon als een investeringsjaar, hebben we vanaf het begin van het derde kwartaal stappen ondernomen om de kosten te verlagen in deze uitdagende macro-economische omgeving, en we blijven manieren vinden om onze uitgaven te verlagen“, zei CEO Bill Ready over het vierde kwartaal. Inkomstenoproep 2022. Dat is de juiste aanpak.

Het was echter niet allemaal slecht nieuws. Pinterest eindigde 2022 met 450 miljoen maandelijkse actieve gebruikers (MAU’s), tegen 431 miljoen een jaar eerder. En de gemiddelde opbrengst per gebruiker (ARPU) steeg in het vierde kwartaal met 1% op jaarbasis. Zelfs de almachtige Facebook-app, die bekend staat om zijn wereldwijde dominantie, kon dit resultaat niet evenaren. De ARPU daalde in het vierde kwartaal met 6%.

Een van de belangrijkste doelstellingen van het management is om door te gaan met het vinden van manieren om het gebruikersbestand beter te gelde te maken, iets wat aandeelhouders graag zouden willen zien. Door de betrokkenheid te verbeteren door meer relevante en gepersonaliseerde inhoud aan te bieden, in combinatie met de voortdurende ontwikkeling van nieuwe advertentietechnologie, is het doel van het leiderschapsteam zeker mogelijk.

Kijkend naar het grotere geheel

Het is gemakkelijk om je te fixeren op de laatste financiële kwartaal- of jaarresultaten, vooral in een tijd waarin er op korte termijn veel onzekerheid lijkt te bestaan ​​over de economie. Maar aangezien we bij The Motley Fool graag meer aan de lange termijn denken, is het belangrijk om dit soort perspectief te behouden met de aandelen die u bezit.

Pinterest is actief in de enorme (en groeiende) wereldwijde markt voor digitale advertenties, die vandaag naar schatting meer dan $ 600 miljard waard is, met de verwachting dat het in 2030 $ 1,5 biljoen waard zal zijn. De andere veelbelovende ontwikkeling zijn de internationale activiteiten van het bedrijf. De MAU’s van Pinterest buiten de VS, Canada en Europa stegen in het vierde kwartaal met 8%. En de ARPU voor deze regio steeg met 21%. Als gevolg hiervan lijkt er een betekenisvolle uitbreidingsbaan te zijn buiten de meest ontwikkelde markten.

Bovendien plaatst de sterke balans van Pinterest, met een gecombineerde waarde van $2,7 miljard aan contanten, kasequivalenten en verhandelbare effecten, zonder schulden, het op een gunstige plek om te profiteren van wat een aanzienlijke groeimogelijkheid op de lange termijn lijkt te zijn.

Op het moment van schrijven wordt het aandeel verkocht tegen een koers-omzetveelvoud van 6,8, ver onder het historische gemiddelde van bijna 13. Dat is een aantrekkelijke waardering. En ikAls investeerders graag de bewegingen van meer prominente kapitaalverwijzers volgen, is het vermeldenswaard dat Investeringsmaatschappij Cathie Wood gekocht ongeveer een maand geleden meer dan 150.000 aandelen op Pinterest. Dit zou sommige beleggers verder kunnen aanmoedigen om de aandelen te kopen.

Randi Zuckerberg, voormalig directeur marktontwikkeling en woordvoerster van Facebook en zus van Mark Zuckerberg, CEO van Meta Platforms, is lid van de raad van bestuur van The Motley Fool. Nel Patel heeft posities in Meta Platforms. The Motley Fool heeft posities in en beveelt Meta Platforms en Pinterest aan. De Motley Fool heeft een openbaarmakingsbeleid.