Pinterest is met 75% gedaald ten opzichte van zijn hoogtepunt.  Tijd om te kopen?

Pinterest (PINNEN 1,11%) is een beetje een anomalie vergeleken met typische socialemediabedrijven. Het is niet bedoeld als een nieuwsfeed, maar eerder als een verzameling afbeeldingen en video’s om als ideeën en inspiratie te dienen. Omdat mensen vaak naar Pinterest gaan op zoek naar inspiratie, is het platform het belangrijkste advertentie-onroerend goed.

Maar Pinterest maakt lang niet zo veel gemiddelde inkomsten per gebruiker (ARPU) in vergelijking met zijn collega’s. Dit geeft het bedrijf een enorm groeipotentieel, maar het aandeel is gedaald met de brede markt, dit jaar met 37% gedaald en bijna 75% gedaald ten opzichte van het hoogste punt ooit. Dus kijken investeerders naar een potentiële multibagger?

De ARPU-statistiek van Pinterest heeft nog een lange weg te gaan voordat hij zijn peer-niveau bereikt

De investeringsthese van Pinterest hangt af van de groei van de ARPU, omdat er het afgelopen jaar geen gebruikersgroei is geweest.

PeriodeMaandelijkse actieve gebruikersYOY groei (afname)
3e kwartaal 2021444 miljoen1%
4e kwartaal 2021431 miljoen(6%)
1e kwartaal 2022433 miljoen(9%)
2e kwartaal 2022433 miljoen(5%)
3e kwartaal 2022445 miljoen0%

Gegevensbron: Pinterest. YOY: jaar op jaar.

Nu het bedrijf een plafond bereikt met zijn gebruikersbestand, moet het beter zijn best doen om er geld mee te verdienen, en Pinterest heeft op dit gebied vooruitgang geboekt.

RegioARPU (3e kwartaal 2022)YOY groei
Algemeen$ 1,5611%
VS & Canada$ 6,1315%
Europa$ 0,72(3%)
Rest van de wereld$ 0,1138%

Gegevensbron: Pinterest.

Nu het gebruikersbestand van Pinterest stabiliseert en het bedrijf meer uit elke gebruiker perst, gaat het bedrijf weer de goede kant op. Maar vergeleken met Snap’s Noord-Amerikaanse ARPU van $ 8,13 in het derde kwartaal en Meta-platformMet een ARPU van $ 49,13 komt het niet in de buurt van hetzelfde niveau van inkomsten genereren als zijn concurrenten.

Dit is niet allemaal slecht voor investeerders, want het betekent dat Pinterest een aanzienlijke groeibaan heeft. Het zal ook veel meer inkomsten nodig hebben om de stijgende kosten te compenseren.

De nieuwe CEO heeft een plan

In het afgelopen jaar zijn de uitgaven van Pinterest explosief gestegen en overtroffen ze de omzetgroei in elke categorie.

Kosten% van omzet (Q3 2021)% van omzet (Q3 2022)
Kostprijs van de omzet20,0%26,7%
Onderzoek en ontwikkeling29,4%37,2%
Verkoop en marketing24,7%33,6%
Algemeen en administratief10,4%12,7%

Gegevensbron: Pinterest.

Nu de bruto- en operationele marges dalen, is dat een slecht teken voor beleggers. En de stijgende uitgaven resulteerden in Pinterest een verlies melden van $ 65 miljoen in het derde kwartaal versus de winst van $ 94 miljoen die het rapporteerde in dezelfde periode vorig jaar.

Pinterest heeft echter een nieuwe CEO die het schip zou kunnen helpen recht te zetten. Bill Ready werd op 29 juni aangenomen, dus het derde kwartaal was zijn eerste volledige kwartaal bij het bedrijf. Het gaf hem ook niet veel tijd om veranderingen aan te brengen – beleggers zouden hem minstens een jaar de tijd moeten geven om te zien hoe zijn visie uitpakt.

In de oproep derde kwartaalcijfers, merkte Ready drie hoofdgebieden op waarop hij zich wil verbeteren. Ten eerste wil hij Pinterest en de zoekresultaten relevanter maken voor zijn gebruikers. Video is volgens hem slechts één manier waarop Pinterest zoekopdrachten relevanter kan maken, en het management is van mening dat het goed aanslaat bij een jonger publiek. Ten tweede heeft het platform een ​​enorm potentieel om de winkelervaring te verbeteren, en Ready wil alle pins shopbaar maken. En ten derde wil hij dat Pinterest beter wordt in het doorsturen van potentiële klanten naar websites van adverteerders. Als Pinterest dit doet, kan het een premie vragen voor zijn advertenties, waardoor de ARPU verder stijgt.

Een platformtransformatie gaat vaak gepaard met hogere uitgaven, dus investeerders zullen geduld moeten hebben, aangezien de winstgevendheid van Pinterest op korte termijn een klap krijgt.

Maar Pinterest wordt nog steeds hoog gewaardeerd in vergelijking met zijn sociale media-collega’s.

Gegevens door YCharts.

Deze premie weerspiegelt het optimisme dat beleggers hebben over de transformatie van het platform, maar brengt ook een aanzienlijk risico met zich mee, aangezien tegenvallende resultaten het aandeel nog verder zouden doen dalen.

Dus moet je Pinterest-aandelen kopen? Als je in Bill Ready en zijn plan gelooft, kun je profiteren van de ondermaatse prestaties van Pinterest dit jaar en aandelen kopen met korting. Maar persoonlijk zijn er niet genoeg statistieken die in de goede richting evolueren om het bedrijf een warme goedkeuring te geven. Beleggers dienen voorzichtig te werk te gaan, aangezien de het bedrijfsleven bevindt zich op een kantelpunt.

Randi Zuckerberg, voormalig directeur marktontwikkeling en woordvoerster van Facebook en zus van Meta Platforms CEO Mark Zuckerberg, is lid van de raad van bestuur van The Motley Fool. Keith Drury heeft posities op Pinterest. The Motley Fool heeft posities in en beveelt Meta Platforms en Pinterest aan. De Motley Fool heeft een openbaarmakingsbeleid.