Pinterest lanceert zijn app voor het maken van collages Shuffles voor het grote publiek

Beeldcredits: Pinterest

Pinterest is nieuw app voor het maken van collages Shuffles is nu beschikbaar voor het grote publiek, na eerder deze zomer een testfase op uitnodiging in te gaan. De app groeide in populariteit bij Gen Z-gebruikersdie de tool voor creatieve expressie gebruikte om “stijlvolcollages, soms op muziek zetten en gepost op TikTok, of privé gedeeld met vrienden of de Shuffles-community. Dit resulteerde erin dat Shuffles in augustus de nummer 1 Lifestyle-app in de Amerikaanse App Store werd.

De populariteit van de app is sindsdien afgenomen. Terwijl de vlaggenschip-app van Pinterest op dit moment de nr. 1 Lifestyle-app in de VS blijft, is Shuffles gezakt naar nr. 228, volgens gegevens van app-inlichtingenbedrijf Sensor Tower. Vorige maand werd Shuffles wereldwijd 20.000 keer gedownload, een grote daling ten opzichte van de 211.000 iOS-installaties het zag in juli 2022 zijn eerste maand in de App Store. Het bedrijf zegt dat Shuffles tot nu toe ongeveer 607.000 installaties wereldwijd heeft gezien, volgens schattingen.

Gedeeltelijk zou de acceptatie van Shuffles eronder kunnen lijden omdat de app alleen op uitnodiging toegankelijk bleef, ook al won het aan populariteit door virale video’s. Om toegang te krijgen tot de app, moet u een uitnodigingscode van een bestaande gebruiker krijgen of u op een wachtlijst plaatsen. Deze exclusiviteit zorgde in eerste instantie voor wat vraag onder jongeren, maar het is geen langetermijnstrategie om interesse in een nieuw product op te wekken.

Op een gegeven moment moet een app worden gestart en kijken of deze op zichzelf kan staan. Dat is nu het plan.

De app zelf is gebouwd door Pinterest’s Twee twintig team, wiens doel het is om meer interne experimenten op het sociale netwerk te stimuleren en het innovatietempo te verhogen. Dit team stond ook achter de lancering van Pinterest’s live shopping-functie, Pinterest TV. Shuffles was echter de eerste zelfstandige app die uit deze groep voortkwam.

Om Shuffles te gebruiken, bouwen gebruikers collages met behulp van de eigen fotobibliotheek van Pinterest of door foto’s te maken van objecten die ze willen opnemen met de camera van hun iPhone. Pinterest bouwde ook een technologie waarmee gebruikers objecten kunnen knippen uit hun eigen foto’s, hun Pinterest-borden of door te zoeken naar nieuwe pins. Dit werkt vergelijkbaar met De functie voor het uitsnijden van afbeeldingen in iOS 16, waar u een object van een foto naar andere apps kunt kopiëren en plakken. Shuffles maakt dit uitknipproces een beetje eenvoudiger omdat het object in de foto’s automatisch wordt geïdentificeerd om ze beschikbaar te maken om in uw collages te plakken. U kunt er ook voor kiezen om effecten en beweging aan uw afbeeldingen toe te voegen om ze te laten schudden, draaien, pulseren, draaien en meer. Deze effecten kunnen ook op individuele items worden toegepast. U kunt bijvoorbeeld een afbeelding van een platenspeler toevoegen en deze vervolgens animeren zodat deze daadwerkelijk draait.

De fotocollage kan vervolgens worden opgeslagen op je telefoon of worden gedeeld met de Shuffles-community, met vrienden of elders op sociale media.

De app is gekoppeld aan Pinterest, en niet alleen als bron voor afbeeldingen. De objecten in de collages zijn teruggekoppeld naar Pinterest, zodat gebruikers kunnen tikken op items die ze leuk vinden en ze vervolgens rechtstreeks in de Pinterest-app kunnen bekijken, waar ze zelfs kunnen worden gekocht als ze te koop zijn op de website van een winkelier.

Shuffles had aanvankelijk vlam gevat omdat het gericht was op een jongere doelgroep die sociale media vaak gebruikt voor creatieve zelfexpressie, niet alleen om te netwerken. september 2020, Pinterest zelf had de interesse van deze menigte gewekt omdat het de go-to-tool werd om aangepaste iPhone-startschermen te maken nadat Apple de mogelijkheid voor gebruikers had gelanceerd om widgets toe te voegen in iOS 14. Dit leidde tot een explosie van ontwerpen voor het startscherm met widgets, aangepaste pictogrammen en bijpassende achtergronden.

Meer recent belde een startup Landen heeft een gemaakt digitaal platform voor het maken van vision boardsdat ook aan populariteit heeft gewonnen bij Gen Z-gebruikers en mogelijk het idee voor Shuffles heeft geïnspireerd.

Met de openbare lancering van Shuffles laat Pinterest nu de vereiste vallen om zich aan te melden voor een wachtlijst of een uitnodigingscode te hebben om binnen te komen. Het bedrijf zegt echter dat het Shuffles nog steeds in een „testfase“ beschouwt.

De iOS-only app zal beschikbaar zijn in de VS, Canada, Groot-Brittannië, Ierland, Australië en Nieuw-Zeeland.