Thuisblijfmoeder wordt Instagram-ster met 'Sourdough Painting'-techniek

Zuurdesem schilderen zorgt voor opschudding als de nieuwste trending hobby van sociale media.
Allison Loveall

  • Zuurdesem schilderen wordt een steeds populairdere trend op sociale media.
  • De activiteit omvat het gebruik van voedselkleuring of eetbare verf om ontwerpen te tekenen op ongebakken broodbroden.
  • Een maker vertelde Insider hoe ze viraal werd door deel te nemen aan de trend.

Tijdens de verschillende lockdowns van 2020 werd bakken een van Amerika’s meest onverwachte hobby’sdie maandenlang gist en meel uit de schappen van supermarkten zag vliegen.

Zuurdesem recepten behoorden destijds tot de meest populaire baktrends op sociale media, met makers die viraal gingen voor het delen van hun tips voor het maken van zuurdesemstarters (de levende gefermenteerde cultuur die wordt gebruikt om het brood te maken) en het perfect bakken van hun broden. Op TikTok, de hashtag #BroodTok stond vol met video’s over het maken van zuurdesem, en de tag is nog steeds de thuisbasis van een grote gemeenschap van bakliefhebbers, met meer dan 2,8 miljard views op de tag.

In de afgelopen maanden heeft de zuurdesemtrend een nieuwe impuls gekregen, omdat sommige makers een nieuw ingrediënt aan de mix hebben toegevoegd: eetbare verf of voedselkleuring, die ze gebruiken om ontwerpen op de zuurdesemkorst te maken.

Allison Loveall, een thuisblijvende moeder en Instagram-creator uit Phoenix, Arizona, kwam eind 2021 het concept van zuurdesemschilderen tegen toen ze zag sommige ander makers probeerden ontwerpen uit op haar Instagram-feed, hoewel hun berichten op dat moment niet enorm viraal waren.

Loveall, 26, besloot dat het leuk zou kunnen zijn om zuurdesem te schilderen en het op haar vast te leggen Instagram-pagina, waar ze vaak afbeeldingen plaatste van haar kunst met een christelijk thema.

„Het was een manier waarop ik mijn artistieke vaardigheden kon combineren met mijn hobby bakken. Dus ik dacht: waarom probeer ik het niet eens?“ ze zei.

Het duurde niet lang voordat Loveall’s zuurdesemkunst met bloementhema een grote vlucht nam op Instagram, waar een van haar video’s is inmiddels meer dan 20 miljoen keer bekeken. Ze vertelde Insider dat ze de hobby in een tijdsbestek van slechts een paar maanden heeft zien ontploffen en talloze gebruikers van de app heeft zien inspireren.

Zuurdesemschilderij combineert twee reeds virale concepten tot een recept voor online roem

Zuurdesem schilderen is snel, maar niet gemakkelijk. Nadat ze haar deeg in de koelkast heeft laten rijzen, probeert Loveall haar ontwerpen binnen 15 minuten te schilderen met eetbare gelverf, zodat het brood koud blijft voordat het de oven in gaat. media.

Loveall schilderij op zuurdesembrood.
Allison Loveall.

Loveall vertelde Insider dat de aantrekkingskracht van het al populaire genre van het maken van zuurdesem, gecombineerd met het esthetisch aantrekkelijke element van het aanbrengen van verf, kijkers verslaafd heeft gemaakt aan deze video’s. Veel commentatoren zeggen dat het kijken naar de inhoud van Loveall ervoor zorgt dat ze zich vredig voelen, en andere vreemd genoeg bevredigende artistieke genres – zoals volwassen kleuring of kleurvergelijking – zijn de afgelopen jaren ook in populariteit toegenomen vanwege hun kalmerende effect.

De gemeenschap voor het schilderen van zuurdesem lijkt snel te groeien, aangezien er meer mensen zijn proberen de methode voor zichzelf op TikTok en Instagram de afgelopen maanden. Sommige makers die deze trend al een paar jaar pionieren, zoals foodblogger Mia Campbell, wiens zuurdesemschilderijverslag @thewellth geïnspireerd Loveall’s inhoud, hebben een algemene stijging gezien in keer bekeken ook in deze tijd.

Nadat ze zuurdesemschilderij tegenkwam, maakte Loveall van de hobby haar online niche

Toen Loveall zich voor het eerst aansloot bij de schildergemeenschap van zuurdesem, imiteerde ze de methoden van andere makers die ze bewonderde, door voedselkleuring te gebruiken om ontwerpen op het brood te tekenen voordat het werd gebakken.

„Het is zo therapeutisch,“ ze schreef in het onderschrift van haar eerste post, uit november 2022, waar ze groene bloemen tekende op haar zuurdesem.

Toen Lovealls vijfde post voor het schilderen van zuurdesem, gepost in februari 2023, ging mega-viraal op Instagram (ze trok zelfs de aandacht van model Gigi Hadid, die de video leuk vond) concludeerde ze dat de enorme aandacht die ze kreeg grotendeels te danken was aan het feit dat ze haar methodiek aanpaste door gebruik te maken van eetbare gelverven in plaats van voedselkleuring, wat levendigere resultaten opleverde nadat ze het brood had gebakken.

„Iedereen staat gewoon versteld van hoeveel het eruit sprong en op het brood verscheen“, zei ze, terwijl ze het visuele effect van de verf beschreef.

Loveall heeft 141.000 volgers op Instagram.
Allison Loveall.

Sindsdien zijn de video’s van Loveall doorgegaan naar oplopen miljoenen van weergaven elk, en ze is een van de meest gevierde makers van inhoud voor zuurdesemschilderijen geworden, met 141.000 Instagram volgers en 211.000 TikTok volgers die haar bakinhoud blijven bekijken, hoewel ze vroeger voornamelijk op geloof geïnspireerde kunstinhoud plaatste, zoals bijbeljournaals videos.

„Ik ben erg vernederd door de kracht van sociale media,“ vertelde Loveall aan Insider, terugkijkend op hoe ze omhoogschoot in viraliteit.

„Het feit dat een video die ik thuis heb gemaakt meer dan 18 miljoen keer kan worden bekeken, is behoorlijk angstaanjagend, maar het is ook buitengewoon verbazingwekkend omdat het zo cool is om te weten dat je iets kunt maken waar je van houdt, en als andere mensen er dol op zijn, dan kan het ga viraal en inspireer miljoenen‘, zei ze.

Voor meer van dit soort verhalen, bekijk hier de berichtgeving van Insider’s Digital Culture-team.