Fraudeurs gebruiken sites in het sociale media-imperium van Mark Zuckerberg om zich te richten op ‚onschuldige‘ gebruikers, waarschuwde een grote Britse bank.
TSB zei dat uit eigen gegevens bleek dat acht op de tien gevallen van de meest voorkomende zwendelpraktijken afkomstig zijn van diensten zoals Facebook, WhatsAppenen Instagram.
De bank identificeerde aankoopfraude, nabootsing van identiteit en schijninvesteringen als de grootste categorieën van oplichting die zij controleert. Ongeveer 80 procent van dit soort oplichting vindt plaats op Metaplatformen in eigendom.
TSB analyseerde zijn klantfraudegegevens van januari 2021 tot december 2022 om de bevindingen te doen. De gegevens hebben betrekking op gevallen waarin het platform is geregistreerd.
Verschillende platforms zijn vatbaarder voor bepaalde vormen van oplichting. Bij 65 procent van de imitatiezwendel, zoals de beruchte ‚hallo mama‘-tekst, fraudeurs gebruiken Whatsapp, zei TSB. Investeringszwendel is ondertussen het meest waarschijnlijk afkomstig van Instagram, waar 59 procent van de gevallen plaatsvindt, gevolgd door Facebook met 22 procent.
TSB-fraude-experts dringen er bij mensen op aan uit te kijken voor ongevraagde berichten die beweren van familie of goede vrienden te zijn. Ze adviseren om, indien mogelijk, rechtstreeks contact op te nemen met de persoon voordat ze ooit een betaling verzenden.
Ze dringen er ook bij potentiële investeerders op aan zich te houden aan erkende investeringsplatforms en zich te onthouden van ’snel rijk worden‘-programma’s op sociale media.
TSB lanceerde in 2019 zijn eigen fraude-terugbetalingsgarantie en zei dat 97 procent van de fraudegevallen die het ziet, hierdoor wordt vergoed.
De garantie dekt klanten die onschuldig slachtoffer zijn van fraude op hun TSB-rekeningen. Onder de garantie krijgen klanten geen vergoeding als ze bijvoorbeeld zelf bij de fraude betrokken blijken te zijn of misbruik van de garantie zouden hebben gemaakt.
Paul Davis, directeur fraudepreventie bij TSB, zei: “Social-mediabedrijven moeten dringend hun platforms opschonen om de talloze onschuldige mensen die hun diensten elke dag gebruiken te beschermen.
“In de tussentijd dringen we er bij het publiek op aan om voorzichtig te blijven met mogelijke zwendelinhoud – en om het woord te verspreiden om de mensen om je heen te helpen beschermen.
Socialmediabedrijven moeten dringend hun platforms opschonen om de talloze onschuldige mensen die hun diensten dagelijks gebruiken te beschermen
Paul Davis, TSB
“Het wordt hoog tijd dat socialemedia- en telefoonbedrijven financiële verantwoordelijkheid nemen voor de toenemende fraude op hun platformen.
„Onze fraude-terugbetalingsgarantie blijft een vitale, vaak levensveranderende rol spelen bij het teruggeven van geld aan onschuldige slachtoffers van fraude, die in gebreke blijven vanwege kwetsbaarheden in andere sectoren.“
Meta werkt samen met Stop Scams UK om slachtoffers te helpen en oplichting bij de bron te verwijderen.
Het heeft onlangs Stop gelanceerd. Denken. Call., een bewustmakingscampagne over oplichting door WhatsApp en de National Trading Standards‘ Friends Against Scams-campagne, met steun van Citizens‘ Advice.
Het heeft onlangs ook een nieuw proces ingevoerd waarbij adverteerders voor financiële diensten die zich richten op gebruikers in het VK, moeten worden geautoriseerd door de Financial Conduct Authority.
We willen niet dat iemand het slachtoffer wordt van deze criminelen. Daarom hebben onze platforms systemen om oplichting te blokkeren, moeten adverteerders voor financiële diensten nu FCA-geautoriseerd zijn en voeren we bewustmakingscampagnes voor consumenten om frauduleus gedrag te herkennen
Meta-woordvoerder
Een woordvoerder van Meta zei: “Dit is een branchebreed probleem en oplichters gebruiken steeds geavanceerdere methoden om mensen op verschillende manieren op te lichten, waaronder e-mail, sms en offline.
“We willen niet dat iemand het slachtoffer wordt van deze criminelen. Daarom hebben onze platforms systemen om oplichting te blokkeren, moeten adverteerders voor financiële diensten nu FCA-geautoriseerd zijn en voeren we bewustmakingscampagnes voor consumenten om frauduleus gedrag te herkennen.
„Mensen kunnen deze inhoud ook met een paar simpele klikken melden en we werken samen met de politie om hun onderzoek te ondersteunen.“
Eerder deze week heeft de regering een nieuwe fraudestrategie onthuld, waaronder het verbieden van ongevraagde oproepen op financiële producten, zoals die met betrekking tot verzekeringen of nep-cryptocurrency-regelingen.
Het is ook van plan om met Ofcom samen te werken om nieuwe technologie te gebruiken om „spoofing“ van nummers verder aan te pakken, zodat fraudeurs zich niet kunnen voordoen als legitieme Britse telefoonnummers.
Volgens de plannen mogen banken ook de verwerking van betalingen langer uitstellen om verdachte betalingen te kunnen onderzoeken.
De regering zei dat ze ook andere apparaten of methoden zal verbieden die gewoonlijk door oplichters worden gebruikt om duizenden mensen tegelijk te bereiken – zoals zogenaamde “simfarms” – en het gebruik van massa-sms-diensten zal herzien om deze technologieën uit handen te houden van criminelen.
Rocio Concha, directeur beleid en belangenbehartiging bij consumentengroep Which?, zei: „De wet op online veiligheid ligt al meer dan een jaar bij het parlement en de voortgang gaat veel te traag, met mensen die nog steeds elke dag worden opgelicht.“