Uitverkoop op de aandelenmarkt: is Pinterest een koop?

Pinterest (PINNEN 1,11%) heeft een nieuw leven gevonden sinds het inhuren van voormalig PayPal executive Bill Ready als nieuwe CEO vorig jaar. Nadat het aantal maandelijkse actieve gebruikers in 2021 met 6% was afgenomen, draaide Pinterest dat om door zijn maandelijkse gebruikersbestand in 2022 met 4% te laten groeien.

Met een nieuwe CEO en een terugkeer naar groei wordt Wall Street optimistischer over de vooruitzichten van het bedrijf. Het aandeel is de afgelopen zes maanden met 22% gestegen, maar nog steeds met 68% gedaald ten opzichte van het hoogste punt ooit na de uitverkoop op de markt vorig jaar.

Laten we eens kijken naar de concurrentiepositie van Pinterest in vergelijking met andere socialemediaplatforms en of het aandeel op dit moment de moeite waard is om te kopen.

Pinterest liep achter op andere socialemediaplatforms

De uitdaging voor elk social-mediaplatform is om een ​​deel van de tijd van gebruikers te winnen en te behouden. Dit is tegenwoordig erg moeilijk, met verschillende top-apps voor sociale media, waaronder TikTok van ByteDance, die aan populariteit winnen ten koste van meer gevestigde keuzes zoals Meta-platforms‚Facebook.

Hoewel Pinterest het jaar sterk afsloot in 2022, kon het geen gelijke tred houden Snap (SNAP 4,05%), de eigenaar van Snapchat, dat met dezelfde macro-economische tegenwind kampte als Pinterest. Adverteerders trekken hun uitgaven terug vanwege de onzekere economie en advertenties genereren vrijwel alle inkomsten van Pinterest.

Maar in deze uitdagende omgeving slaagde Snap erin om de omzet in het vierde kwartaal jaar op jaar met 12% te laten groeien, aangevoerd door een toename van 17% in dagelijks actieve gebruikers. Pinterest rapporteerde een omzetgroei van slechts 4%.

Snap is de afgelopen jaren ook sneller gegroeid dan Pinterest.

Gegevens door YCharts.

Snap groeide sneller en handelde tegelijkertijd tegen een lagere waardering. Pinterest wordt verhandeld tegen een koers-omzetverhouding (P/S) van 6,6; Snap handelt tegen 3,7 keer de achterblijvende omzet.

De video en interactieve functies die het momentum voor TikTok en Snapchat stimuleren, lijken de belangrijkste factoren te zijn die op afbeeldingen gebaseerde Pinterest tegenhouden.

Wat echter interessant is, is dat Wall Street-analisten verwachten dat Pinterest de komende jaren een aanzienlijk hogere omzetgroei zal genereren dan zijn belangrijkste concurrenten.

PINS Jaaroverzicht omzetschattingen

Gegevens door YCharts.

Dit verklaart waarom de markt op dit moment bereid is een hogere P/S te betalen om Pinterest te bezitten via Snap- of Meta-platforms. We moeten uitzoeken wat Pinterest doet om die verwachtingen te rechtvaardigen.

Hoe kan Pinterest sneller groeien?

Het bedrijf is gericht op het vinden van manieren om meer betrokkenheid van gebruikers te stimuleren. Het management kijkt naar verschillende verbeteringen, waaronder het benutten van de kopersintentie die het verkeer op Pinterest kenmerkt, zodat gebruikers dingen kunnen kopen op basis van de interessante pins die ze vinden. Dit zou natuurlijk passen bij de achtergrond van Ready, afkomstig van een toonaangevende aanbieder van digitale betalingen zoals PayPal.

Maar commercie zou de kers op de taart zijn. Pinterest blijft voor het grootste deel van zijn groei afhankelijk van advertentie-inkomsten. Met bijna een half miljard gebruikers die de app al gebruiken, zal de sleutel tot het ontsluiten van meer groei komen van het verhogen van de gemiddelde omzet per gebruiker, die in het vierde kwartaal wereldwijd slechts met 1% groeide.

Een manier om het genereren van inkomsten door gebruikers te stimuleren, is door gebruik te maken van gebruikersgegevens. Pinterest Predicts heeft de afgelopen drie jaar zeer consistent wereldwijde trends voor het komende jaar voorspeld. Dit kan erg waardevol zijn voor adverteerders die graag willen profiteren van deze inzichten op het platform van Pinterest.

De gegevens van Pinterest kunnen ook helpen de gebruikerservaring te verbeteren met slimmere personalisatie. Het bedrijf investeert al om hier beter in te worden. Sterker nog, het management schreef de terugkeer naar gebruikersgroei vorig jaar toe aan investeringen om de zoekrelevantie en personalisatie te verbeteren.

Maar de grootste kans is om te kopiëren wat het momentum voor TikTok stimuleert, en dat is video. Dit is essentieel als Pinterest relevant wil blijven voor jongere generaties.

Het goede nieuws is dat Pinterest op dit vlak al vooruitgang laat zien. In het vierde kwartaal rapporteerde het bedrijf een versnelde groei van Gen Z-gebruikers. Het management zei dat de helft van alle video’s die in het kwartaal waren vastgezet, afkomstig was uit deze demografie. Als Pinterest op dit gebied blijft investeren bovenop e-commercefuncties, zou de populariteit van de app een vlucht kunnen nemen.

Het aandeel is het kopen waard

Hoewel Pinterest niet de snelst groeiende is sociale media-platform de laatste tijd heeft het duidelijk dingen die het kan doen om sneller inkomsten te genereren en gebruikers te werven. Want het is niet helemaal naar zijn vermogen presteren toch geloof ik dat het aandeel een positieve kant heeft en de moeite waard is om het voor de lange termijn vast te houden.

Randi Zuckerberg, voormalig directeur marktontwikkeling en woordvoerster van Facebook en zus van Mark Zuckerberg, CEO van Meta Platforms, is lid van de raad van bestuur van The Motley Fool. John Ballard heeft geen positie in een van de genoemde aandelen. The Motley Fool heeft posities in en beveelt Meta Platforms, PayPal en Pinterest aan. The Motley Fool beveelt de volgende opties aan: korte juni 2023 $ 67,50 zet op PayPal. De Motley Fool heeft een openbaarmakingsbeleid.