Person using Instagram

Instagram is lange tijd een van de grootste spelers van sociale media geweest, met meer dan twee miljard gebruikers sinds de lancering in 2010. Maar met de recente opkomst van nieuwe trendy platforms zoals BeReal en de publieke verontwaardiging over oppervlakkige filters en algehele nepheid van Instagram-gebruikers, is Instagram dreigt zijn plaats als socialmediagigant te verliezen?

MAAK GEBRUIK VAN DE VIDEO VAN DE DAGSCROLL OM DOOR TE GAAN MET INHOUD

Gaat Instagram dood?

Het lijdt geen twijfel dat Instagram een ​​populaire app is met miljarden gebruikers. Na meer dan een decennium van groei is het echter mogelijk dat Instagram in verval raakt. TikTok is enorm populair geworden sinds de COVID-19-pandemie en overtrof zelfs Instagram onder de jongste gebruikers van sociale media.

Nadat Instagram in 2022 overging op een sterke nadruk op Instagram Reels, waren veel gebruikers, waaronder fotografen, niet tevreden met de verandering, en sommigen zelfs overgestapt van Instagram naar Vero. De beroemde filters op de app, samen met de alomtegenwoordigheid van Photoshopping- en Facetuning-afbeeldingen, hebben sommige gebruikers ook moe gemaakt van de nepheid op Instagram, en zijn overgestapt op apps zoals BeReal die de echtheid benadrukken.

Volgens Maischbaar, neemt het aantal tieners dat Instagram als hun favoriete platform voor sociale media noemt af. Dit wordt toegeschreven aan de sterke focusverschuiving van Instagram naar e-commerce, waardoor veel van wat mensen leuk vonden aan het platform werd verwijderd: contact maken met hun vrienden. Meer dan 20% van de tieners noemde Instagram echter nog steeds als hun favoriete sociale media.

Wie gebruikt Instagram nog?

Instagram blijft volgens Millennials het populairst Hubspot, die met de app zijn opgegroeid sinds de lancering als tiener en begin twintig. Het dient als middenweg tussen Facebook (populairder voor oudere generaties) en apps zoals TikTok (trendy met Generatie Z).

Het gebruikersbestand van Instagram is in 2023 nog steeds gegroeid, maar minder dan in de afgelopen jaren. Volgens Statistischheeft Instagram vanaf januari 2023 2 miljard maandelijkse actieve gebruikers. Alleen Facebook, YouTube en WhatsApp hebben hogere aantallen.

Instagram is nog steeds een van de beste apps voor het delen van foto’s en het verbinden met vrienden, terwijl TikTok vooral video aanbiedt en Facebook tal van functies heeft waardoor het delen van foto’s een mindere prioriteit heeft.

Wat vervangt Instagram?

Instagram, Facebook en Twitter op iPhone

Er lijkt geen app te zijn die Instagram direct vervangt, behalve een paar fotografie-apps. TikTok introduceerde ook het delen van foto’s op zijn platform in 2022, maar mensen lijken het niet te gebruiken in plaats van Instagram, alleen ernaast.

Instagram zal waarschijnlijk blijven bestaan ​​zonder een echte vervanger, maar de manier waarop mensen het gebruiken is voor veel gebruikers al aan het veranderen. Ondertussen migreren sommigen naar de Lemon8-app voor sociale media.

Instagram is niet dood

Over het algemeen is Instagram nog steeds een van de meest populaire mainstream-apps voor sociale media die er zijn. Als het ooit sterft, zal het waarschijnlijk lang duren. Voorlopig verliest Instagram mogelijk een deel van zijn gebruikersaandeel aan TikTok en BeReal, maar gebruikers zullen de app waarschijnlijk nog steeds van tijd tot tijd gebruiken, voornamelijk om foto’s te delen en om in contact te komen met mensen die ze al kennen.

Hoewel de oude Instagram die we allemaal kennen misschien dood lijkt door alle veranderingen die het bedrijf heeft doorgevoerd, zal Instagram in zijn nieuwe vorm nog een tijdje blijven bestaan.